Helderheid is bevrijdend

Tot inzicht komen is bevrijdend. Je kunt gewoon om helderheid vragen en dan krijg je het. En die helderheid is bevrijdend. Ik zag iets niet, ik wist het wel, maar soms zit er wel eens even een wolkje voor de zon… Het komt er op neer dat ik iets anders wilde dan er was. En dat is misschien wel altijd zo. Dat is misschien wel waarom wij mensen lijden, of iets milder uitgedrukt: last hebben van bepaalde dingen, zaken, situaties, die op zich helemaal geen probleem zijn… als je ze maar loslaat. Dat is het geheim!

Nou, waar ik achter kwam is dus dat alles helemaal klopt en perfect is zoals het is. Alleen een enkele gedachte kan dat welzijn verstoren. Een gedachte kan je sowieso verstoren, want die brengt weer een andere gedachte teweeg en voor je het weet een hele golf aan gedachten, die zichzelf verder gaan uitbreiden en waar je in verstrikt raakt. Dus: Stop. Stop met het steeds ingewikkelder maken…

Uiteindelijk gaat het alleen maar om je gevoel en wel over het bevrijde gevoel. Jezelf bevrijden, dat zal de uitdaging zijn in het leven… Ontdekken wie je bent is bevrijdend. Je goed voelen kan altijd, ongeacht wat er is. Wist je dat? ’t Is maar net waar je in gelooft, in welk verhaal je gelooft dat je jezelf vertelt. En je kunt jezelf net zo goed een ander verhaal vertellen, dat is de kunst. Of je neemt het waar, al die verhalen… nog beter. Dan ontsnap je eruit.

Het gaat nooit over iemand anders, altijd over jezelf. Het is nooit de situatie op zich, maar het zijn alleen je gedachten erover, die het makkelijk of moeilijk maken…

Wat ik ineens inzag was dat gedachten eigenlijk een soort van verslaving zijn. Net zoals angst een soort van virus is… Gedachten ergens over kunnen je gevangen houden. Ze kunnen je steeds opnieuw terug sleuren in een bepaalde onvrede. Het is ‘het verhaal’ dat je jezelf hebt wijs gemaakt en dat is het ego. Het ego is niet in het NU en is per definitie ontevreden als jij helemaal tevreden bent en geniet en dus in het NU bent.  Maar dàt is niet wie je bent! Je bent niet je ego, dat is maar een vorm… En die vorm verandert. Je kunt jong zijn of oud, rijk of arm, een man of een vrouw, maar daarachter schuilt meer… iets wat er altijd is. Dat is de ware Rijkdom, de Ware Jeugd, het Leven Zelf. Ik Ben het Leven, jij Bent het Leven.