Documentaires

Rumi & de sema; waar zijn de vrouwen gebleven?

De ‘whirling Derwishes’, de wervelende Derwisj, mannen in witte gewaden die ronddraaien. Het is tegenwoordig een toeristische attractie. Deze mystieke dans is een vorm van gebed en is bedoeld om in eenheid te komen met het Goddelijke. Het heet de ‘sema’ en wordt vaak toegeschreven aan Djelaleddin Rumi, de wereldwijd bekende Soefi-meester, dichter en filosoof, een verlichte uit de 13-e eeuw. In ‘Rumi en de sema, waar zijn de vrouwen gebleven?’ gaan we op zoek naar vrouwen die de sema doen. Kunnen we ze vinden? Dit programma is uitgezonden op 29 juni 2014 bij MO/NTR

De kracht van de Stilte

Wie de kracht van de Stilte eenmaal kent, kan niet meer zonder. Steeds meer mensen zoeken hun inspiratie in de Stilte en doen bijvoorbeeld mee aan stiltewandelingen of stilte-retreats van een weekend of langer. Sommige mensen kiezen er zelfs voor onbepaalde tijd de stilte in te gaan. Wat heeft de Stilte te bieden? Dit programma is eind december 2014 uitgezonden bij de OHM.

Amma

Moeder Amma, de Knuffelgoeroe, zoals ze ook wel wordt genoemd, reist al veertig jaar de wereld over om miljoenen mensen te omhelzen. Waarom doet ze dat? En wat betekent deze ‘hug’ voor mensen? Ook in Nederland is Amma jaarlijks aanwezig om weer duizenden mensen in haar armen te sluiten. Amma is populair, niet alleen onder de Hindoes, maar over de hele wereld. Ze maakt geen onderscheid, iedereen is welkom. Amma sluit iedereen met dezelfde liefde en intensiteit in haar armen, zoals een moeder die al haar kinderen even lief heeft. Alles is afkomstig uit dezelfde bron. Amma’s boodschap is: Liefde & compassie. Welke religie mensen aanhangen, maakt Amma niet uit, het gaat om de essentie: Dharma. Dat is de werkelijke waarde van de religie, de kern. In het interview met Amma gaat het over deze waarden en hoe we die kunnen integreren in ons leven. Dit programma is in mei 2014 uitgezonden bij de OHM.

Oneness

Oneness is een beweging die uit India afkomstig is, maar inmiddels in vrijwel alle landen ter wereld voet aan de grond heeft. Het kenmerk van de Oneness is dat het niet één enkele religie vertegenwoordigt, maar religie-overstijgend is. Oneness is in oktober 2013 uitgezonden bij de OHM.

BIJvoorbeeld

De documentaire BIJvoorbeeld laat zien wat wij allemaal zelf voor de bijen kunnen doen en hoe belangrijk dat is. We volgen de totstandkoming van het Bijenlint in Zutphen, horen van de bijen zelf wat er aan de hand is en wat er zou moeten gebeuren, wat ‘de les’ voor de mens is in deze situatie. En we krijgen een inkijkje in de wereld van de bijen door de ogen van imker Albert Muller.

Ganpati Spirit

In deze documentaire trekt Adri van de Bos met een beeld van Ganesha door het land. Ooit had hij een strandtent op Zandvoort, die Ganpati heette. Ganpati is de koosnaam van Ganesha. Deze documentaire is september 2009 uitgezonden bij de OHM.