“Uitnodigend, levendig & diepgravend”

Een reading van Jitske Vossebelt over het boek ‘Eerherstel, een nieuw begin’

Uitnodigend
Als mensen dit boek gaan lezen, zullen ze getriggerd worden door wat erin staat. Je gaat je afvragen: ‘O, hoe zit dat bij mij?’ En dan ben je een tijdje zoet om je eigen ‘proces’ aan te gaan, je eigen stukken te verwerken. Je doorloopt je eigen leven, terwijl je het leest. Dat gebeurt vaker, maar dit boek is daartoe extra uitnodigend. Je komt je eigen levensthema’s tegen, je eigen delen en je komt ook tot de verwerking daarvan. Het gaat door. Er wordt een verhaal verteld, maar ook hoe ermee omgegaan is. Dus niet alleen ’tot nu toe’, maar ook: Hoe nu verder?
Dat is uitnodigend, het gaat eigenlijk een beetje ongemerkt. Je leest het en je wordt nieuwsgierig naar jezelf. Dat ligt er niet dik bovenop, maar wordt leuk om te doen. Als je je bewust wordt van hoe dingen zijn gelopen, van patronen, kan je ze veranderen. Als je je bewust wordt van bepaalde zaken, ga je ze zien en er vanzelf mee aan de slag. Op allerlei thema’s biedt dit boek bewustwordingstriggers.


Levendig

Het boek is leuk omdat het levendig is. Je ‘luistert’ naar een verhaal, alle verhalen zijn interessant om te lezen en vervolgens pak je je eigen rugzak uit. De levendigheid creëert creativiteit. Leerboeken zijn vaak saai en daar worstel je je dan doorheen, maar dit zet door de levendigheid juist aan tot creativiteit. Je komt ook echt tot de kern. Het is zo geschreven dat je blijft graven tot je echt ergens komt. Het geeft zelfs inspiratie om zelf te gaan schrijven, om je eigen verhaal levensverhaal op te schrijven, omdat je dan verbanden en patronen gaat zien. Dat sluit ook aan op de cursus ‘Herschrijf je eigen leven’ die Petra geeft, het vult elkaar helemaal aan.

Diepgravend
Sommige verhalen kan je beter vatten dan andere, die lees je dan gewoon, je hoeft niet in alle thema’s even diep te duiken. Petra heeft in dit boek al haar kennis en kunde verwerkt, ook op het gebied van schrijven, haar schrijfstijl en haar ervaring. Het is diepgravend. Er staat niets voor niets in dit boek. Het is een dikke pil, maar niets is voor niets opgeschreven. Soms is het meteen duidelijk uitgelegd, soms mag je er zelf even op gaan kauwen. Dan leg je het even weg en kan je je afvragen: Wat wordt hiermee bedoeld? Die diepere laag mag je dan zelf gaan ontdekken. Een aanrader voor iedereen die van diepgang houdt en voor wie van interessante avonturen houdt. Je kunt het ook twee keer lezen. Eerst luchtig, als een verhaal en dan de tweede keer om er je eigen stuk in mee te pakken. Zeker een boek om nog eens te herlezen als je het uit hebt. En dat zijn niet alle boeken!

Hier kan je Eerherstel bestellen!