Wis al die ‘verhalen’….

Gisteren ging ik even sporten, dat wil zeggen: Minimaal een half uurtje steppen op zo’n apparaat op de sportschool, daarna nog wat oefeningen en dan lekker de sauna in, de ‘worst’ die ik mezelf dan voor hou als de missie volbracht is. 🙂

Met gemak haal ik tegenwoordig de hoogste stand op dat step-apparaat. Dat wil zeggen dat ik behoorlijk sterke beenspieren heb. Halverwege stapt er iemand op de step naast me, een persoon die ik al vaker had waargenomen en waarvan ik eerder dacht dat het een veel sportiever type was dan ik. Onder andere door z’n flitsend sportieve outfit wellicht… Maar, nu komt het: Ik gluurde stiekem even op welke stand hij z’n step had staan. Op 8! Wouw… Bij mij stond ie op 20! Maar, herinnerde ik me, een jaar geleden ook nog op 8… Niet dat het een competitie is natuurlijk, zeker niet, maar het opende me wel de ogen. Het idee wat je kunt hebben over jezelf… bizar toch? Dat is allemaal dus alleen maar ons eigen ‘idee’, nergens op gebaseerd, behalve dan op een zelfbeeld wat helemaal niet klopt. Die stoere vent naast me viel zomaar van z’n voetstuk. Haha… Grapje natuurlijk, want ik weet helemaal niks van hem, kan er niet over oordelen en dat is ook niet mijn bedoeling. Hij gaf me in feite een kado. Soms mag je het beeld van jezelf wel eens even rechtzetten! Omdat je daarmee jezelf veel meer eer aandoet. In plaats van altijd maar denken dat het ‘niet goed genoeg’ is, dat jij ‘niet goed genoeg’ bent….

Zelfkritiek, wie kent het niet. Het houdt ons tegen te zijn wie we zijn, spontaan te zijn, we zitten onszelf er enorm mee in de weg. We censureren onszelf, verliezen ons ‘goede gevoel’ ermee, belemmeren onszelf te Leven, terwijl het helemaal nergens op slaat. Als je gewoon geniet van jezelf en het leven en ervan uitgaat dat alles goed is zoals het is, vooral jijzelf, wordt het een stuk leuker en makkelijker.

Wis alle ‘verhalen’ van ‘niet goed genoeg’ of ‘een ander nodig hebben’ of ‘pas gelukkig zijn als…’ Dat is allemaal onzin. Daar hangt het niet van af. Het hangt alleen maar van je Zelf af. Zet je Zelf op de eerste plaats. Ook wat een ander van jou vindt doet niet ter zake. Het is in the end zelfs zo dat je ook dat zelf hebt bedacht en daarom zo ook terug gespiegeld krijgt, als je pech hebt en er maar genoeg in gelooft…

Vrijheid is dat je jezelf bevrijd van al die kronkels, verhalen en ideeën over jezelf, waarmee je jezelf beperkt en waarmee je je relaties vertroebelt. Maak je geen zorgen, egoïstisch is dat niet, want wie aardiger voor zichzelf is, is ook aardiger voor z’n omgeving. Dat gaat vanzelf.