Ter verruiming: Laat je oordelen los

Oordelen belemmeren je in je eigen groei.

Ook ergernis, frustratie, ongeduld of ‘bemoeizucht’ is een oordeel. Het is ego. Het zijn delen om naar te kijken en om los te laten. Wil je verder komen, wil je groeien… En dat willen we uiteindelijk allemaal. Al verzetten we ons daar soms ook tegen, komen we onze eigen weerstand daarin ook tegen – die zich dan weer kan uiten in oordelen.

Oordelen is altijd van ‘de mind’. Je Ware Zijn neemt waar, ziet en leert ‘je’ precies dat wat je nodig hebt. Alles komt altijd op het juiste moment op je pad om je verder te helpen. Het heeft geen zin om daarover te oordelen. Wel heeft het zin om te kijken wat het je te vertellen heeft, wat het je te leren heeft.

Heb geduld met jezelf, heb geduld met anderen… Ongeduld werkt averechts. Het verruimt – je oordelen opzij zetten. Het maakt je wijzer, brengt meer vrede, rust en plezier. Alles gaat makkelijker en meer vanzelf. So: Take it easy…

Uiteindelijk ontvouwt alles zichzelf. Volgens een bepaald plan. Daar kan je aan meewerken, je tegen verzetten, maar ook te snel willen, teveel willen en te hard willen gaan, kan weer weerstand oproepen. Natuurlijk kan je ‘Ja’ zeggen en is het je eigen keus om de volgende stappen te zetten, maar tegelijkertijd is er geen ontkomen aan. Je groeit toch wel. Het gaat makkelijker, meer ‘smooth’ als je gewoon rustig meebeweegt en niets probeert te forceren. En… er geen oordelen over hebt. Niet over jezelf, niet over wat er zou moeten, zelfs het ‘willen’ is een vorm van oordelen, want kennelijk niet tevreden zijn met hoe het NU is.

Alles is NU en tijd bestaat niet. Een lastig concept voor onze menselijke mind om te begrijpen. Alles ontvouwt zich in het NU, zou je ook kunnen zeggen. Heb Vrede met hoe het NU is, het is namelijk toch wel zoals het is. En dat ‘Nu’ wat we in de buitenwereld waarnemen is in principe al verleden tijd. Dat is al gemanifesteerd. Alle gedachten creëren werelden op zich… dus pas op, wees alert… Weet wat je creëert…