Het een ‘flowt’ en het ander niet. Simpel.

“Stop met vechten tegen wat in jouw ogen mis is in de wereld, richt je daarentegen op het bouwen van de wereld die leeft in je hart”.

Je hoort (of leest) het me regelmatig zeggen: Focus op WAT WEL (ipv op wat niet). Dat is een hele kunst voor onze mind, die geprogrammeerd lijkt in het kijken naar ‘wat niet‘ deugt, klopt, goed is, wenselijk is, vervelend is, wat we niet willen, waar we boos, bang of verdrietig van worden… Ja, de mind vindt altijd wel iets om zich zorgen over te maken en als je ‘m z’n gang laat gaan, sleept ie je voortdurend mee in allerlei onwenselijke verhalen en verwachtingen en met een beetje pech – als je het ook nog gelooft  allemaal – bewerkstelligen die verhalen en verwachtingen zich ook nog.

Het vraagt BEWUST ZIJN om dat (in) te zien, de baas te blijven en om jezelf een ander verhaal te vertellen. Het maakt veel uit hoe je denkt. Want wat je denkt en war je in gelooft, waar je jezelf mee voedt, bepaalt hoe je je voelt. En hoe je je voelt trekt situaties aan. Het creëert situaties zelfs. Daarom vraagt het ook om duidelijke keuzes, die je kunt maken: Waar richt je de aandacht op?

In onderstaand filmpje noem ik het zelfs een ‘verslaving’ (dat kwam in me op) dat we zo geneigd zijn ons te richten op wat er niet deugt, slecht nieuws, drama’s en problemen. Ze lijken al onze aandacht te vragen, maar is dat echt nodig? Nee. Wij kunnen zelf een andere keuze maken. Je kunt ervoor kiezen om de tv uit te zetten als die je alleen maar opzadelt met een zorgelijk gevoel. Je kunt ervoor kiezen om je aandacht te richten op wat er wel goed gaat. Je kunt elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent, blij mee bent. Je kunt zelf STUREN. Jij staat namelijk zelf aan het stuur. Jij bepaalt hoe jouw leven eruit ziet. En dat betekent voortdurend keuzes maken: Wat wel? En vooral niet gaan vechten met ‘wat niet’, omdat je het met dat gevecht juist versterkt en in stand houdt. De beste manier is het waarnemen, zien dat je mind de neiging heeft om dat te doen, maar er niet in mee gaan. Denk vooral niet dat je de mind bent. Je bent je gedachten niet. Je kunt ze kiezen.

Gelukkig verschijnt er een steeds grotere variëteit aan GOED NIEUWS. Er zijn diverse organisaties en initiatieven die zich daarmee bezig houden. (Ook Happy View natuurlijk. We hebben op FB een groep ‘Goed Nieuws!’ bijvoorbeeld.) Dat is op zich al GOED NIEUWS, want hoe meer goed nieuws we verspreiden, hoe meer impact dat goede nieuws heeft. Als meer en meer mensen worden gevoed met positieve en opbouwende informatie, vormt dat een welkom tegenwicht in een wereld die tot voor kort volledig werd gedomineerd door ‘slecht nieuws’. Ja, dat zeg ik expres in de verleden tijd. Want dat IS verleden tijd. Misschien een verleden tijd die velen nog (per ongeluk) in stand (wensen te) houden, maar het is verleden tijd als je nu beslist dat jij de focus wilt leggen op ‘Wat wel’. Steeds meer mensen doen dat en die mensen vinden elkaar, gaan samenwerken en daardoor versterkt dat ‘veld’ zich en verspreidt de Vreugde zich. Het heeft ook nog eens een enorme aantrekkingskracht. Als vanzelf zullen anderen volgen. En het ‘ge-ja-maar’ wat daarbij dan in eerste instantie vaak om de hoek komt kijken, kan je het beste negeren. Daarin meegaan of daarover discussies voeren, haalt je weer uit die (creërende) flow van positiviteit. Het een ‘flowt’ en het ander niet. Simpel. Dus blijf gewoon zelf in de ‘flow’ en laat je niet van de wijs brengen. Die ‘mind’ heeft lang genoeg geregeerd, de wereld is lang genoeg geregeerd door diezelfde ‘mind’, die onderdrukkend, negatief, gewelddadig en hard altijd maar gelijk wil hebben en dat dan ‘realistisch’ noemt, terwijl ‘hij’ niet in de gaten heeft dat het een realiteit is die ‘hij’ zelf gecreëerd heeft. Stop it!

Gisteren was er in Gouda een Blij Nieuws festival. Alle gasten kregen een net ontkiemd zonnebloemetje, er werd samen gezongen, er werd van alles uitgedeeld, onder het mom van: delen is vermenigvuldigen. En zo is het ook met Goed Nieuws.

Binnenkort is er een Inspiratium, georganiseerd door The Optimist en Sublime (het nieuws van de vooruitgang) en het is mooi dat deze organisaties de krachten bundelen. Het is mijn droom dat alle goed-nieuws-initiatieven gaan samenwerken en een grote nieuwe stroom vormen, die de boventoon gaat voeren. Zowel in de wereld als in onszelf. Je kunt meedoen, het begint NU – in jezelf. Waar kijk je naar. Waar ga je vandaag je aandacht op richten? Waar laat je je door leiden? Kies er voor om dat te gaan doen waar je blij van wordt, wat jou vreugde geeft. Ga eens kijken naar de lammetjes die dartelen in de wei bijvoorbeeld. Geniet van het zonnetje, de bloeiende bomen. Zet een muziekje op wat je vrolijk maakt, verwen jezelf eens. Maak de ander een compliment, zeg iedereen gedag die je tegenkomt, glimlach naar de wereld en de wereld lacht naar jou terug!

Alles is er al, voor wie het wil zien. De enige vraag is: Waar kijk je naar? Wat wil je zien? Hoe wil je kijken? Hoe wens je dat jouw wereld eruit ziet?