Een warm bad, dat is een keuze.

Als iets niet goed voelt, hou er dan mee op. We zijn als mens geneigd om dan te gaan projecteren, op anderen of op omstandigheden, maar alles gaat over onszelf. Het is een vorm van jezelf ontwijken door te denken dat ‘het’ over een ander gaat. Waarom blijf je in situaties zitten die je niet voeden? Waarom blijf je doorgaan met proberen situaties buiten jezelf te verbeteren? Soms lijkt het wel alsof mensen zichzelf een soort van ‘boetedoening’ hebben opgelegd. Alsof ze zichzelf moeten opofferen en aanpassen en doorgaan, alsof het hun taak is om anderen te ‘redden’ of iets door te maken waar ze ongelukkig van worden en waarin ze dus niet zichzelf kunnen zijn. Want als je wel jezelf kan zijn, ben je wel gelukkig. Zo simpel is het eigenlijk. Waarom hou je jezelf in? Waarom geef je jezelf de ruimte niet om jezelf te zijn zoals je bent? Misschien denk je wel dat je die andere bent, die ongelukkige, die teleurgestelde, die ‘kleine’ zelf, die zich wentelt in zelfmedelijden of schuldgevoel of slachtofferschap of zelfs arrogantie: Jij weet hoe het moet en dus moet je het anderen vertellen…. Begin bij jezelf. Alles gaat over jezelf.

Vaak is DE les om los te laten. Om niet langer je ongenoegen te projecteren op anderen of op omstandigheden. Wat ben je aan het ontwijken in jezelf? Waarom gun je jezelf geen vrijheid, plezier, rijkdom, Liefde? Alles gaat over Liefde, wat je jezelf toestaat of niet. En als je jezelf de Ware Liefde toestaat, dan heeft dat gevolgen. Voor wat je doet, hoe je het doet, waar je ‘Ja’ of ‘nee’ tegen zegt. Voor jezelf kiezen is misschien eng, maar het is wel wat het Leven van je vraagt en waarmee je ook de wereld helpt. Want als jij in Liefde en Vrijheid leeft, geef je anderen ook de ruimte daarvoor. Dan laat jij het niet meer van anderen afhangen of je wel of niet geniet, doet wat je wil, dan ben je aanwezig in je Kracht en dat nodigt anderen uit om ook vanuit hun eigen Kracht aanwezig te zijn en zich niet langer te verstoppen. Als jij vanuit je eigen Kracht aanwezig bent, ben je Liefde en heb je vanzelf een positief effect op de wereld. Als jij je bezig houdt met wat je inspireert, inspireer je anderen ook.

Wat houd je tegen? Kijk eens heel eerlijk naar jezelf en overwin je angsten of je vermeende ‘verplichtingen’. Wees jezelf trouw. Het projecteren en daarmee ook het verdringen van je eigen behoeften helpt je niet verder. Alles gaat uiteindelijk over jezelf.

Ik ken bijvoorbeeld mensen die klagen over dat andere mensen zo negatief zijn. Wat doe je dan zelf? Heb jij die anderen nodig, die jou die negativiteit spiegelen? Helpt dat om je beter te voelen? Help je die anderen daarmee? Focus liever op wat je wel wilt en maak duidelijke keuzes, die jouzelf èn de ander beter dienen. Het is van belang om keuzes te maken in het leven. Want je krijgt meer van dat waar je je mee bezig houdt, dat waar je de aandacht op richt, dat waar je op focust. Dat hangt niet van anderen af, dat hangt van jezelf af. Al onze lessen in het leven zijn gebaseerd op groei, bewustzijnsgroei. En de les is dat we keuzes maken. Dat we ons bewust zijn van waar we onze aandacht op richten, dat we ons bewust worden van hoe we zelf ons eigen leven vormgeven, dat we ons ook bewust worden dat wij creëren, dat we dus van betekenis zijn. Altijd.

Je bent energie, van nature ben je pure, krachtige energie, rechtstreeks verbonden met De Bron, met de Goddelijke energie. Die Goddelijke energie, de levenskracht, die WIL door jou heen stromen. Die is er en die kan je toelaten of afsluiten. Waarom zou je daar bang voor zijn? Waarom zou je dat blokkeren? Die energie IS Kracht en IS Liefde, die geeft je inspiratie, moed, vertrouwen, die geneest, die geeft Vreugde, maar die heeft ook Vrijheid nodig om te kunnen stromen. Geef jezelf die Vrijheid. Waarom zou je meer vertrouwen op beperkingen dan op ruimte? Hoe meer ruimte je voelt, hoe meer je kunt groeien en hoe meer plezier en Liefde en Kracht je ervaart in je leven. Dan wordt leven pas echt Leven. Je zult versteld staan.

Wees je dus bewust van waar je jezelf en anderen mee voedt. Zoals ik in mijn boek ook al schreef: Het veroordelen van de onverdraagzaamheid van anderen is net zo goed onverdraagzaam. Met oordelen hou je iets ‘buiten’ jezelf, wat in feite over jezelf gaat. Kijk welke onverdraagzaamheid er bijvoorbeeld nog in jou leeft. Als je dat kunt zien, los je het op. Niet alleen voor jezelf, maar ook in de wereld. Maak er een intentie van om al je angst te transformeren, want dat is wat uiteindelijk tot de bevrijding leidt. En bevrijding leidt tot meer en meer je Zelf zijn. Je Zelf zijn geeft voldoening en vreugde, je kunt dan een voorbeeld zijn voor anderen, je kunt dan jezelf en anderen inspireren en healen, bemoedigen en bekrachtigen.

Vergelijking die in me opkomt: Waarom zou je in een koud, vervuild, donker badje moeten blijven zitten, terwijl er een enorm warm bad met schoon en fris stromend zuiver water op je wacht?

Misschien omdat je dat niet weet. Maar weet dan dat alles energie is. En dat die energie van nature warm, liefdevol, verfrissend, schoon en zuiver is. Daar kun je in baden, elke dag, elk moment. Het is een keuze!