Bloeiende bomen

Het is me nu al drie keer gebeurd de afgelopen week, dat ik mooie, bloeiende bomen op de foto zette en er iemand langs kwam, bewonderend mee genoot van die uitbundigheid en beaamde hoe mooi het was, om er vervolgens aan toe te voegen: “Jammer dat het maar zo kort duurt.”

Kijk, zo kan je nooit ergens van genieten… Misschien is het wel juist zo mooi, omdat het maar even is. Misschien is het wel zo dat we daarom asperges zo lekker vinden of aardbeien, hoewel die tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar zijn. Misschien is het wel een lesje in ‘in het NU aanwezig zijn’ en genieten. Natuurlijk is het moment Nu en in het NU vind je de eeuwigheid. Wat heb je er aan om het NU nu al te verpesten met gedachten aan morgen?

Dat is wat de mind doet, wat het ego typeert: Altijd alvast iets bedenken wat niet goed is, niet leuk, zou kunnen gebeuren, het NU verpesten met gedachten. Gedachten zijn eigenlijk nooit in het Nu. Het Nu is vrij van gedachten, vrij van invullingen, vrij van oordelen, vrij van beperkingen en belemmeringen. In het Nu vind je jezelf en de grootsheid van jezelf en het Leven. Niet morgen. Niet volgens jaar. Alleen maar Nu. Je beleving van het Nu bepaalt hoe je je voelt en creëert.

“Hoe je naar de wereld kijkt, bepaalt wat je ziet. Zo simpel is het eigenlijk. Het is voor jezelf gezonder, je voelt je beter, je hebt dan ook meer te bieden en je hebt een ‘vanzelf’ positieve invloed op het geheel,” schrijf ik in zojuist verschenen artikel in The Optimist Daily.

Het ego heeft altijd wat te protesteren, maar wees je ervan bewust dat jij je ego niet bent. Al die verhalen… je kunt er in mee gaan, ze kunnen je flink onderuit halen, een heleboel ellende creëren, je ervaring van de werkelijkheid kleuren, zelfs flink verduisteren. Hoe je je voelt heeft alles te maken met hoe je denkt over jezelf, over je omgeving, over anderen, over het leven of over situaties. En dat terwijl je die gedachten net zo goed kan ombuigen, je kunt jezelf net zo makkelijk een ander verhaal vertellen. Net als die mensen die me gaan vertellen hoe kort de bomen maar in bloei staan, zijn er mensen die me de les willen lezen, proberen uit de tent te lokken, discussies willen voeren, vinden dat ik … Heb je net je eigen ‘mind’ onder de duim, komt die van anderen zich er weer tegenaan bemoeien 😉

Lekker laten, negeren, verleg de aandacht, blijf in het NU, laat je niet triggeren, laat je humeur vooral niet bederven en geniet gewoon Zelf. Onafhankelijk van wat anderen ergens van vinden, want wat maakt het uit? Wie mee wil genieten, doet mee…

Het vraagt meesterschap om je eigen ‘mind’ te disciplineren, het vraagt vervolgens nog meer meesterschap om je niet van de wijs te laten brengen door die van anderen. Als je altijd maar geneigd bent aandacht te besteden aan de problemen van anderen, hun zorgen en angsten, help je ze daar niet mee. Je bevestigt in feite hun ‘onwaarheden’, hun ego weet je mee te krijgen in hun drama’s, maar door er serieus op in te gaan, vergroot je als het ware de problemen.
Het punt is dat het ego aandacht wil en vaak ook weet te krijgen. Daar heeft-ie behoefte aan om zichzelf in stand te houden. Hij weet precies hoe hij jou moet vangen. Speelt in op je schuldgevoel of op je gevoel van slachtofferschap of je idee dat je anderen zou moeten ‘redden’.

De beste manier om om te gaan met egogedrag is: Geen discussie mee voeren, geen aandacht geven, negeren. Focus verleggen. Neem het ook vooral niet persoonlijk. Het is steeds opnieuw een keus: Waardoor laat je je meeslepen? Maar ook: Waar trap je in? Wat accepteer je? Wat geef je aandacht?

Iedereen kan kiezen. Maar zolang we met drama’s, gejammer en geklaag lekker veel voor elkaar krijgen, zolang het werkt om daar aandacht mee te krijgen, houden we onszelf en elkaar gevangen.
Zolang we dat drama-gedrag van anderen belonen, helpen we ze niet. Wees dus niet bang om jouw eigen Waarheid te Leven, je eigen keuzes te maken, laat je niet manipuleren door dat ego – of dat die van jezelf is of die van anderen, dat maakt niet eens uit. Bevrijd jezelf ervan. Lekker loslaten, niet mee bemoeien verder, genieten van het mooie weer! Geniet van de bloeiende bomen. NU!

Dan kan je er op vertrouwen dat alles zichzelf perfect regelt! Zowel voor jou als voor de mensen om je heen. Dat hoef je allemaal niet te bedenken. Het ontvouwt zich.