Vreugde wijst je de weg!

Doe wat je leuk vindt, waar je van geniet, waar je plezier in hebt, waar je van gaat zingen of iets waarvan je weet dat het je altijd deugd doet! Dan gaat de rest vanzelf…. Het is namelijk goed voor je humeur en dat is weer goed voor je gezondheid en het heeft bovendien automatisch aantrekkingskracht op nog meer prettigs.

Wat je eigenlijk doet is daarmee je frequentie op peil houden. Als je niet op ‘peil’ bent, niet in je hum, niet blij, misschien zelfs wel boos, bang, bezorgd of gestrest, ben je niet in je ‘goeie’ doen, niet in je ‘eigen’ frequentie, niet in je natuurlijke ‘staat van Zijn’!

Dat belemmert of blokkeert de energie, de ‘flow’ zogezegd. Die ‘flow’ kan je voelen en je hebt hem echt nodig! Het is je levenskracht, het is vreugde, het is het leven. Als dat om een of andere reden geblokkeerd is of belemmerd wordt, hoe kan je dan voluit leven?

‘Neem nooit beslissingen als je je niet goed voelt,’ zeggen ze wel eens. Behalve dan de beslissing dat je je eerst weer helemaal goed wil voelen, zou ik zeggen.

Van de week sprak ik iemand met een ‘burn-out’. Wat me vooral opviel in haar verhaal was de enorme hoeveelheid ‘moeten’, waar ook de hulpverleners en officiële instanties nog eens een schepje bovenop deden. Misschien is het wel zo dat bepaalde zaken/taken/situaties op een gegeven moment niet meer bij je passen. Niet meer aansluiten op jouw frequentie. Of dat je het te lang al volgehouden hebt om je aan te passen, je te voegen naar de wensen van anderen. Te weinig naar jezelf geluisterd hebt. Dan is het op een gegeven moment op. En dan is alles teveel.

Je eerst goed voelen is altijd het allerbelangrijkste. Daar heeft een mens tijd en ruimte voor nodig. Wat ook meespeelt is dat alles wat je doet de energie meekrijgt die je er in stopt. Of je nu kookt, schildert, schrijft of heel ander werk doet. Als je het met plezier doet, als je het gevoel hebt dat je er zelf voor gekozen hebt en als je het kunt doen op de manier die het best bij jou past, dan kan je optimaal resultaat verwachten. Als je iets met tegenzin doet, als je enorm onder druk staat (door alles wat er ‘moet’ bijvoorbeeld), als alles voelt als ‘moeten’, dan is het echt tijd om beter naar jezelf te gaan luisteren!

Ik zou zeggen: Ga eens schrijven. Schrijvend kom je jezelf tegen op een prettige manier. Je wordt vanzelf ‘waarnemer’. Dat is handig. Keur jezelf dan ook niet af bij het waarnemen, ook erg belangrijk! Patronen worden je helder, maar je ontdekt ook je achterliggende wensen, motieven en obstakels. Het kan best zijn dat je aan het groeien bent, dat je misschien wel iets heel anders wil, dat je jezelf beperkt met allerlei ideeën dat je iets niet kan of mag of mogelijk is. Maar als je je dromen nou eens even de kans geeft om er te zijn, als je nu eens de vrijheid neemt om ze op te schrijven. Zo van: Stel je eens voor dat…. Kijk eens waar je dan op uitkomt! Welke wensen leven er in je? Wat komt er dan in je op? Onderdruk in elk geval je dromen niet. Want… waar je lol in hebt, kan zichzelf zo gaan creëren….  En hoe? Dat hoef je niet eens te bedenken. Als je er maar plezier bij voelt. De rest regelt zichzelf wel. Als jij maar ‘ja’ zegt tegen jezelf en het jezelf gunt om te genieten van wat je doet!

Intenties werken. Vooral als je ze opschrijft! Schrijf het op in positieve bewoordingen. Dus niet: Ik wil geen/niet meer, maar wel: Ik zou graag… (Je weet wel: Wat WEL ipv wat niet).

Ik was gisteren opeens spontaan aan het kokkerellen geslagen en had er lol in dat op te gaan nemen en er een filmpje van te maken. ‘Laat mij me maar lekker vermaken,” dacht ik bij mezelf. Ik knapte er zelf van op, het was een vorm van ‘recovery’ na de ‘aanslag’ op mijn hele systeem (met oud & nieuw) en ondertussen… regelde mijn werk zichzelf! Er kwamen bestellingen binnen, maar ook allerlei andere zaken regelden zich op de achtergrond helemaal ‘vanzelf’. Omdat ik ergens lol in had, stroomde alles. Zo gaat dat.

Het leukste zijn de dingen die niet ‘moeten’, toch? Een mens heeft ruimte nodig! Om zichzelf te kunnen zijn, z’n eigen impulsen te kunnen volgen en om goed naar zichzelf te kunnen luisteren. En het universum heeft ruimte nodig om alles wat je nodig hebt jouw kant op te kunnen laten stromen. Je bent ontvankelijk voor dat wat goed voor je is en waar je blij van wordt als je goed voor jezelf zorgt. Niet als je jezelf wegcijfert, ontkent en opzij zet.

Waar word jij blij van? Waarvan weet je dat je het altijd prettig vindt? Let eens op waar je van gaat zingen… En als je dat niet weet, gooi dan maar eens heel snel een vraag de lucht in: Of het je getoond kan worden, of je het zo snel mogelijk mag ontdekken! Vreugde wijst je de weg!