De kracht van ‘I am’…

Wat ik doorgaans al doe als ik aan het schrijven ben, heb ik nu ook een keer – heel bewust – ook op film gedaan: Me afstemmen en kijken wat er komt. Het grappige is dat er onverwachts iets uit kwam rollen, wat je een ‘goeie oefening’ zou kunnen noemen. Een oefening in het trainen om je af te stemmen op je ‘Ware Zelf’ zoals ik dat noem. Op de ‘I am’, zou je ook kunnen zeggen. Heb je dat al eens gedaan? Voel eens wat er gebeurt als je ‘I am’ zegt, denkt, herhaalt, of de mantra meezingt bijvoorbeeld. Het brengt je meteen weer helemaal bij jezelf.

Het voordeel van ‘I am’ is dat alle onwaarheden, al die verhalen over jezelf ongedaan gemaakt kunnen worden, het brengt je terug bij de kern van wie je bent.

Ik zag afgelopen weekend ook een documentaire over Ramana Maharshi met mooie beelden uit India, een plek waar ik ook geweest ben. De enorm krachtige berg Arunanchala, waarvan je je hier nauwelijks voor kunt stellen hoe voelbaar dat is als je daar bent. Maar het meest interessant is natuurlijk de boodschap die hij had en die hij zonder woorden over bracht. Dat spreekt me wel aan: Ga eens op zoek naar de ‘I’, daar heb je geen woorden, theorieën of mind voor nodig. Het is een ervaring. Een bevrijdende en verrijkende ervaring. Waarbij je dus alles loslaat. Niks ‘engs’ aan, alleen maar onbegrijpelijk voor de mind. Maar wel voor iedereen te ervaren.