Vrede op aarde begint in ons hart

The moment your attention turns to the Now,
you feel a presence, a stillness, a peace.
Eckhart Tolle

When you are in peace, you are in God; you are with God.
When you disturb your peace, you are denying the divine within you.
Satchidananda

Streef naar het hogere. Streef ook in relaties naar het hogere.
Help de wereld naar een hoger plan te brengen.

de Dolfijn

Kerst. Voor velen een uitdaging, juist omdat er zoveel moet. Het moet gezellig zijn, er moet vaak bijzonder en veel gegeten worden, er zijn allerlei familieverplichtingen, we moeten elkaar allemaal mooie wensen en berichten sturen, er ook nog mooi uitzien, we missen ondertussen onze dierbaren, dat wordt ook nog eens flink benadrukt – want het is een tijd van sentimentaliteit. Het is niet zo gek dat juist met kerst het thema ‘eenzaamheid’ opspeelt.

Misschien is het een goeie gelegenheid om alle gevoelens gewoon te ervaren, emoties willen komen en gaan, bewegen. Laat ze er zijn zonder erover te oordelen en zonder er hele verhalen van te maken, die je er eigenlijk van weg houden… daadwerkelijk voelen wat je voelt kan een hele opluchting zijn. Probeer het niet te onderdrukken, laat het er zijn, dan kan het komen en gaan. “Ga het niet labelen,” zei White Bull, “want daarmee zet je het vast.”

Eenzaamheid heeft helemaal niks te maken met alleen zijn, maar alles met het niet in verbinding zijn. Al het moeten haalt je uit de verbinding met je Zelf, het goddelijke in jezelf. In welke omstandigheden je kerst ook viert, kijk er eens naar alsof dit precies is wat je hebt gekozen. Dat is de uitdaging. Niet alleen met kerst natuurlijk, maar wel een goeie oefening met kerst.

In het NU aanwezig blijven betekent in je hart aanwezig blijven. En dat betekent je niet mee laten slepen door alle ‘verhalen’ in je hoofd, al het commentaar van de mind opzij zetten, accepteer elke situatie helemaal zoals-ie is. En ben je er niet tevreden mee, stel je dan eens voor hoe je het het liefst zou wensen. Fantaseer en droom, waarom niet? Laat je daarbij niet afleiden, hou het mooiste en het prettigste voor ogen. Probeer je te voelen zoals je je wenst te voelen, zoals je je goed voelt. Want je kunt tegen jezelf zeggen: “No matter what, ik beslis nu om me goed te voelen. Ik beslis om gelukkig te zijn. Ik kies ervoor om me goed te voelen.”

Het hangt namelijk niet af van de omgeving of van omstandigheden. Ja, natuurlijk, daar kan je je door laten beïnvloeden, maar dan is er altijd wel iets wat je zorgen baart, wat je niet leuk vindt, waar je last van hebt, waar je je aan ergert, waar je niet tevreden over bent. Dat is namelijk een eigenschap van de mind en als je iets ‘moet’ dan is het wel die mind in de gaten houden. Die haalt je graag uit het heilige Nu, uit het genieten, uit het aanwezig zijn en vrede ervaren.

Vrede ervaren in jezelf, daar gaat het om. En dat heeft niks te maken met anderen of met omstandigheden. Kies voor de Vrede in jezelf en zie eens wat er dan gebeurt. Streef altijd naar het hogere… zoals de dolfijn zegt. Ook in relaties. Ook als dat een uitdaging is. Als je vanuit je hart aanwezig bent en blijft, schept dat automatisch een band met anderen. Of ze er nu bij zijn of niet. Of ze nog leven of niet. Deze verbinding kent namelijk geen afgescheidenheid, geen tijd, geen plaats. Die is er altijd. Maar in de eerste plaats gaat het om de verbinding met je Zelf dus, anders kan er geen werkelijke verbinding zijn met anderen.

En alles wat je daarbij tegenkomt, mag er zijn, adem in en adem uit. Maak er geen verhalen van die je gevangen houden in oude patronen, maak er mooiere verhalen van. Maak er sprookjes van. Maak er mooie kerstverhalen van. Dat is het licht in de duisternis. De vrede op aarde begint in ons hart. Ik wens je vrede, verbondenheid met je Zelf en ontspanning. Geniet ervan!