Eén-zijn in plaats van eenzaamheid

December, de dagen worden korter, voor je het weet maakt het daglicht alweer plaats voor het donker. Dat betekent dat we wat meer op onszelf worden teruggeworpen, ons eigen licht. De warmte in onszelf. Ons comfortabel voelen met onszelf.

Weet je niet hoe dat moet? Bestel het! Vraag het. Maak er een innerlijke wens van. Wens het vanuit je hart. En zie wat er gebeurt…

Voor sommige mensen is het een eenzame maand, voor anderen een hele drukke maand. Eigenlijk maakt het niet uit, want voor iedereen geldt dat het alleen maar te maken heeft met je eigen gevoel. Ook in drukte kun je je verloren voelen, ook in stilte kun je genieten. Je hoeft je niet eenzaam te voelen als je in verbinding blijft.

Dat doet me denken aan de zwaan, die we ook tijdens de lezing lieten vertellen: “Ik ben een met de natuur, ik ben er onderdeel van. Daar bestaat geen eenzaamheid.

Zoals je wellicht weet zijn zwanen dieren die als ze eenmaal hun partner gevonden hebben, levenslang bij elkaar blijven. Maar het is dus niet zo dat als ze die partner nog niet gevonden hebben, ze eenzaam of ongelukkig zijn. Ze zijn al één.

Een zijn met de natuur is eenheid ervaren in jezelf. Verbondenheid met de natuur, met anderen, met het Goddelijke, kan alleen ervaren worden vanuit eenheid met jezelf. Beleef je een vorm van afgescheidenheid- eenzaamheid, maar ook tegenstand of de wereld als gevaar beschouwen – dan ervaar je in wezen afgescheidenheid in jezelf. Word de beste maatjes met jezelf en je lost het op. Je bent namelijk één met jezelf, je hoeft slechts ‘ja’ te zeggen, het te erkennen. Het is in feite kunstmatig om overtuigingen als eenzaamheid in stand te houden. Het is een verhaal. Het kan een overtuiging worden. Het is vanuit angst. De deur gesloten houden, de mind laten regeren…

Ik nodig je uit om al die verhalen en overtuigingen (van de mind, niet van jou…) te laten voor wat ze zijn en je te focussen op je hart. Adem in, adem uit en zie voor je hoe je hart verzacht, opent, groeit, licht, warmte en liefde verspreidt.  Eerst voor jezelf, het stroomt door je hele lichaam heen… het stroomt verder, om je heen, als een warme deken… je hele huis door, het verfrist, verlicht en verwarmt alles om je heen. Dan richt je je aandacht – vanuit je hart – op anderen… stel je eens voor hoe je hart verbinding maakt met het hart van een ander. En nog een ander en nog een… Oefen het eens als je iemand tegenkomt, oefen het waar je maar wilt: In de rij bij de kassa, in de file, kijkend naar foto’s, naar een film, naar de tv. Naar dieren…

Bij dieren is het heel makkelijk, die pikken dat onmiddellijk op. Zo leven zij zelf ook. Als mensen vanuit hun hoofd contact proberen te leggen met dieren of tegen ze ‘praten’ (al dan niet fysiek, met geluid) komt het niet over. Net zoals wensen of gebeden niet gehoord worden als ze vanuit het hoofd geformuleerd zijn. Vanuit het hart, dat wordt begrepen. Zelfs zonder woorden.

‘Dat is geen gebed,’ zei White Bull, toen ik hem vroeg of alle gebeden altijd ‘verhoord’ werden, ook als het vanuit de mind was. Haha…  Het antwoord was trouwens ‘Ja.’ Vraag en het wordt je gegeven. Wat wil je nog meer? Gun het jezelf, open jezelf, keur jezelf niet af, sta het jezelf toe. Het is je gegund. Warmte, liefde, licht… en het zal er zijn op het moment dat je het jezelf toestaat.

Met andere woorden: Laat het niet afhangen van iets buiten jezelf, het hangt alleen maar af van jezelf. Zeg ‘ja’ tegen jezelf. En nodig alles uit aanwezig te zijn door zelf aanwezig te zijn. In verbinding, vanuit je hart. En het leven lacht je toe….

Je bent geliefd, je bent Liefde!