Vandana Shiva, Warrior in de voetsporen van Gandhi

Het is zo grappig, steeds als ik mijn youtubekanaal betreed, hoor ik mezelf in zomerse outfit bezweren: “Het is al verleden tijd!” En dan klik ik op ‘opladen’ of iets anders. Dit gebeurt al minstens een maand, zonder dat ik er echt acht op sloeg. Maar de laatste tijd ben ik vooral verbaasd: Steeds opnieuw begint dat filmpje af te spelen op datzelfde punt! Hoe bestaat het! En het heeft impact. ‘Oja,’ denk ik dan vrolijk. Het is al verleden tijd. Alles is al verleden tijd!

Een van de laatste filmpjes die ik heb opgeladen is de lezing van Vandana Shiva die ik bijwoonde in Drachten bij festival B. Na afloop van die lezing kon ik haar nog even interviewen en mijn ‘punt’ voorleggen…

Ik heb enorme bewondering voor deze dame, wat een kracht, inzicht, intelligentie, daadkracht ook en onbeschrijflijk waardevol voor de planeet, het werk dat ze doet. Ze heeft in India de organisatie Navdanya opgezet, een diversiteit aan zaden (rijst, graan in alle soorten en maten) gered van de ondergang en beschikbaar gemaakt voor de boeren, zelfvoorzienende woongemeenschappen opgezet, kleine boeren ondersteund en gestimuleerd in biodiversiteit, ze geeft lezingen over de hele wereld en ze is vast en zeker de grootste ‘vijand’ van de Monsanto’s op de wereld. Zo’n David die met een welgemikt kiezelsteentje Goliath omver werpt. Er zijn al heel wat rechtszaken gewonnen en ze roept iedereen – terecht – op om niet te accepteren dat Monsanto en consorten patent krijgen op voedselproductie, zaden, water of wat dan ook. En terecht. ‘Wakker worden, dat moeten we niet accepteren!’ zegt ze. Daarnaast heeft ze in vele studies al aangetoond dat biodiversiteit beter is voor de bodem, het voedsel, onze eigen gezondheid, het klimaat, de samenleving, de democratie, de economie en het welzijn van de dieren. Ja. Ik ben het helemaal met haar eens. Wie niet?

Ze noemt zichzelf een ‘Warrior’. Dat is ze zeker. Ze treedt graag in de voetsporen van Gandhi, haar grote voorbeeld, spreekt over vrede, harmonie op de wereld èn in ons lichaam… Ze maakt daarmee dezelfde vergelijkingen als die ik zelf zag en beschreef in mijn boek (Eerherstel), namelijk: Wij zijn de aarde. Beter voor ons lichaam zorgen is tegelijkertijd beter voor de aarde zorgen. De mind niet zoveel macht geven, die gewelddadige overheersende en onderdrukkende mind…

Ja, zulke voorbeelden, zulke sterke krachten hebben we nodig. Het evenwicht dient hersteld te worden op aarde. Eerherstel. Voor de planeet, Moeder Aarde, de natuur, de dieren, voeding, onszelf, ons lichaam. Ja. Helemaal mee eens.

Alleen is het gevecht niet precies wat ‘de tegenstander’ in het zadel houdt? De Waarheid heeft het niet nodig om te vechten, zichzelf te verdedigen, de Waarheid wint altijd. De Waarheid heeft het gelijk al aan z’n zijde staan. Waar je tegen vecht versterk je.

Nu is het zo dat het wel nodig is dat we ons bewust worden, daarvoor heb je misschien wel tegenstanders, vijanden nodig. Om je eigen kracht te ontdekken. Om de gezamenlijke kracht te ontdekken. Tegelijkertijd is dat een gevecht met onszelf, met onze eigen mind. Alles is in onszelf aanwezig. Dus als we werkelijk in vrede en harmonie met onszelf en onze omgeving leven, is er geen strijd meer. En dat is de volgende stap, denk ik. Want ja, het kan zijn dat we de tegenstelling nodig hebben om te kunnen bepalen wat we wel willen. Het contrast wat de wens oplevert (Abraham Hicks) en dat is nuttig. Maar blijf gefocust op wat je wel wilt – voed niet wat je niet wilt door daar maar de aandacht op te blijven vestigen.

De monsanto’s op deze wereld hebben hun functie gehad, ze zijn verleden tijd! Het is al verleden tijd!

Laat dit een leidraad zijn: Alles wat je nu waarneemt is al verleden tijd! Geef het geen bestaansrecht meer. De nieuwe wereld rijst op – het oude wat we waarnemen verdwijnt. Vecht er niet mee als je wilt dat het verdwijnt. Focus op wat je WEL wilt, op de Waarheid. Erken niets anders dan de Waarheid. Wat er ook gebeurt, weet dat hierin je werkelijke kracht ligt. Vechten is niet nodig, het voorbeeld zijn, laten zien hoe het anders kan, daarin geloven, niet twijfelen, je niet van de wijs laten brengen…. Want het gaat inderdaad over vrede. De natuur is sterker dan wij. Laten we samenwerken. Met elkaar en met de natuur. Met het leven.