Voel wat je voelt!

Nadat ik het artikel afrondde over het boek ‘Licht in het hart van de duisternis’ (binnenkort wordt dat gepubliceerd) van Kevin Billett & Brandon Bays, zag ik een programma over eetstoornissen. ‘Eigenlijk gaat alles over hetzelfde,’ bedacht ik me. Zoals Kevin & Brandon mensen die last hebben van depressie, burn-out of stress de ‘uitweg’ wijzen door hen te begeleiden in het ervaren van hun emoties, zo zou je dat met alles kunnen doen. Ook met eetstoornissen. Ik hoor een mevrouw vertellen dat ze eet om maar niet te hoeven voelen. Ze heeft het over een ‘leegte’ die ze ervaart en die ze probeert op te vullen door vooral heel veel koekjes met chocola te eten. Natuurlijk weet zij zelf ook wel dat dat niet helpt. Je gaat je er bovendien niet beter door voelen. Integendeel.

In een andere ‘productie’ waar ik mee bezig ben, komt iemand aan het woord, die vertelt hoe rampzalig het voor je lichaam is als je vier koekjes achter elkaar op eet. Zij heeft een slimme nieuwe term bedacht die alles samenvat waar je lichaam niet blij mee is, wat niet ‘communiceert’: Nocx. Dat zie je binnenkort. Maar die communicatie, dat is waar het om gaat nu: De communicatie met jezelf en je lichaam.

Waar het ook over gaat, de gemene deler is steeds hetzelfde! Problemen beginnen te ontstaan als je (onbewust) probeert om je gevoelens te vermijden. Je vlucht ervoor weg. Bepaalde gevoelens denken we niet aan te kunnen of beoordelen we als ‘ongewenst’ of vinden we onprettig en die omzeilen we dus. Door er verhalen van te maken, verklaringen voor te zoeken en verhalen in stand te houden, manoeuvreren we ons in allerlei bochten.  In wezen gaat het steeds over een (onterecht!) negatief idee en oordeel over jezelf. Dan heb je dus je Ware Zelf nog niet ontdekt. En dat is nou precies waar het om gaat in het leven.

EERHERSTEL! Eerherstel van jeZelf dus in de eerste plaats. Zoals ik in mijn boek schrijf: Alles werkt andersom. We zoeken in de buitenwereld wat we denken nodig te hebben: Liefde, geld, waardering, erkenning, genoegdoening, troost, aandacht, vulling… Terwijl de enige vervulling van je ZELF kan komen. Alles is alleen IN jezelf te vinden. En ja daarvoor moet je wel even het ‘diepe’ induiken. Daarvoor zal je al die gevoelens juist wel aan moeten gaan, waar je zo bang voor bent. Alleen door vermijdend gedrag ontstaan problemen, je sluit die gevoelens als het ware op en ze hebben daardoor juist veel meer negatieve impact. Je komt zelf ‘op slot’ te zitten daardoor.

Maak er geen verhalen van. Voel het gewoon. Emotie betekent beweging. Een emotie wil komen en weer gaan. Zoals Kevin Billett ook zegt: “Ze duren niet zo lang. Laat ze gewoon door je heen spoelen, ervaar het gevoel. Het duurt hooguit een minuut of tien en dan is de emotie klaar met jou. Dan ben je ervan bevrijd. En dan ontdek je wie je werkelijk bent.”

Ik stel voor dat we er met z’n allen een gewoonte van maken om een paar keer per dag eens stil te staan bij wat we voelen. Geef het de ruimte, erken het gevoel, sta de emotie toe er te zijn (en dat is echt iets heel anders dan er vanuit te handelen, boos te gaan worden op anderen of op een andere manier je eigen onvrede te projecteren op de buitenwereld!) Vraag jezelf eens wat je voelt en laat het er zijn. Geef het de ruimte. Durf het aan te gaan.

Dat wat ‘leegte’ lijkt, dat wat je probeert te vermijden, dat wil ervaren worden. Het is als een ‘scherm’ waar je even doorheen moet. Als het klaar is, doemt iets nieuws op. Iets waar je blij van wordt. Je Ware Zelf kan bedekt zijn door alles wat je denkt, allerlei aannames, overtuigingen, angsten, zorgen, maar dat is niet wie je bent. Geef het toestemming er te zijn en het lost vanzelf weer op. Veroordeel jezelf niet voor wat je voelt of ervaart. Keur niets goed of af. Geef niemand de schuld. Ook jezelf niet. Erken alleen wel wat je voelt. Door niet te vluchten, maar te communiceren met jezelf, je lichaam en je gevoelens, bevrijd je jezelf. En weet je wat? Je kunt dat alleen zelf doen! Ik wens iedereen EERHERSTEL!

En hier vind je het boek Eerherstel, waarmee je jezelf in ere kunt herstellen….