Kali Yuga

Tot drie keer toe kwam me een bericht als een soort ‘boodschap’ ter ore, die toen ik het begreep een verschuiving veroorzaakte in mijn beleving. Kali Yuga. Daar komt het op neer. Een tijdperk waarin alles onderuit gaat, machthebbers, macht, geld, onderlinge (scheve) verhoudingen – we gehoorzamen niet meer, we zien de uitbuiting, mensen migreren op grote schaal en alles gaat op de schop. Kali is een nogal heftige godin in het Hindoeïsme, waar veel mensen bang voor zijn. Ze verwoest, vernietigt en maakt alles wat ego is met de grond gelijk. Weersomstandigheden als orkanen, tsunami’s en de bizarre vertoningen van bepaalde wereldleiders, banken, grote bedrijven op het wereldtoneel wijzen hier op. Maar ook in ons eigen leven werken de oude patronen niet meer en worden we gedwongen te kijken naar onszelf. Een pittige tijd, die nodig is voor de vernieuwing.

Het Gouden tijdperk komt er aan. Het Gouden tijdperk is er al voor wie dat wil zien, schrijf ik ook in ‘Eerherstel, een nieuw begin’. Eerlijk gezegd had ik zelf geen idee – dat begin ik nu pas te beseffen – hoe dit boek over een veel langere periode gaat en nog heel lang actueel zal zijn. Ik had gedacht dat we er nu zo ongeveer wel waren, dat de tijd was aangebroken voor De nieuwe wereld en dat het nu wel klaar was met dat oude. Dat ik het op deze manier, door dit boek te schrijven, wel even zou opruimen en versnellen en transformeren en aangezien alles in onszelf een reflectie heeft in de wereld: huppekee, kom maar tevoorschijn, nieuwe wereld! Ik nodigde haar uit. Haar ja, want deze nieuwe wereld wordt niet meer gedomineerd door het mannelijke. In de nieuwe wereld ‘regeert’ het vrouwelijke aspect: het voedende, delende, bekrachtigende, helende, creërende, het gezamenlijke, het in verbinding zijn met het Goddelijke, dat is de nieuwe wereld. Eerherstel: Voor onszelf, onze eigen verbinding met het Goddelijke, met de natuur, eerherstel voor de natuur, voor de dieren, de balans, het natuurlijke evenwicht…

Dat is per definitie niet overheersend, maar gevend. Niet nemend, niet agressief, maar voedend en zorgend. Deze kwaliteiten in onszelf willen tevoorschijn komen, het voor elkaar zorgen, samenwerken, voorbij het ego stappen… De Eenheid zien en ervaren en begrijpen. Leven.

Dat is de nieuwe wereld. En ja, hij is er al voor wie dat ziet. En juist daarom dient er zoveel opgeruimd te worden. Het houdt geen stand meer in De nieuwe wereld, het kan niet blijven bestaan. Het is een proces wat vanzelf gaat, maar niet altijd zachtjes en lief, soms met een enorme kracht. De stuwkracht van het licht, brengt alle donkere verborgen onrechtvaardige zaken boven water. Kijk maar naar de #metoo-toestanden. Alles klopt.

Maar, dus, als ik dat nu al wist en er zelfs een boek over heb geschreven, waarom zou ik dan nu verbaasd zijn? Nee, het is geen verbazing. Het is een antwoord op een vraag, die ik waarschijnlijk zelf gesteld heb. Het gaat me niet snel genoeg. Ik was ongeduldig. Ik had gedacht dat het maar een paar jaar zou duren, die Kali Yuga periode. Ik zag een deel niet. En dat was misschien ook juist wel goed. Ik zie nu pas hoe ik stukje bij beetje alle puzzelstukjes aangereikt kreeg en nog steeds krijg om het in kaart te brengen. En ik zie dat er nog heel veel ‘werk’ te doen is. En ik leer ondertussen hoe ermee om te gaan, zonder jezelf erdoor mee te laten sleuren, de diepte in. Ja, ik kan er wel eens moedeloos van worden, net als jullie waarschijnlijk. Omdat we mensen, dieren, bomen, natuur, maar ook delen van onszelf – alles is een spiegel, want alles is een – zien lijden.

Het antwoord daarop heb ik gaandeweg wel gevonden. Ik heb het al vaker met jullie gedeeld. Hier, in mijn vlogs en filmpjes op youtube, in mijn boek natuurlijk: Kijk naar wat wel. Blijf kijken waar je wel wilt zijn, focus op wat je wel wenst, op het mooie, goede, prachtige, die fantastische nieuwe wereld die er al is. Want zo creëren we haar!

Wat te doen als we allerlei misstanden en pijnlijkheden tegen komen of zaken waar we ons aan ergeren? Terug naar jeZelf, dat allereerst. Terug naar je hart. Van daaruit de verbinding ervaren met je Zelf (je grotere, ware, Goddelijke Zelf en dus met het Goddelijke, het al, de Liefde). En dan kan je transformeren, vanuit die positie transformeer je voortdurend. Automatisch, daar is bij wijze van spreken geen eens een intentie voor nodig. Maar intenties werken wel. Ze houden ons op het spoor van ‘wat wel’, ze richten heel bewust de aandacht op wat we wel wensen, wat mogelijk is en wij hebben creërende kracht. Die leren we op deze manier gebruiken. Die kunnen we inzetten voor die mooie nieuwe wereld, die we aan het creëren zijn.

Al vrij snel na mijn ‘schrik’ dat het nog wel even zou duren, dat Kali Yuga tijdperk, het was pas net begonnen namelijk…. kwam het antwoord: Daarvoor zijn we hier nu. Genoeg werk te doen. Maar het begint allemaal bij jezelf. Blijf aanwezig. Blijf in het hart aanwezig, in het hier en nu. En ruim in jezelf op wat er nog wil worden opgeruimd. Maak dagelijks jezelf weer ‘leeg’, je energieveld schoon, neem geen ladingen mee, laat ze los. Laat steeds alles weer los…

De tegenstellingen zullen alleen maar groter worden de komende tijd. Maar kijk naar de positieve ontwikkelingen. Volg vooral het goede nieuws…. Alles klopt, alles verloopt helemaal volgens plan. Dit is pas het begin, maar je hoeft je niet de diepte in te laten sleuren. Het zijn uitdagingen. Er zullen vast en zeker nog veel meer uitdagingen volgen. Maar wie zich stevig geworteld weet in zich Zelf, het Goddelijke Zelf en het ego kan waarnemen en er om kan lachen, het makkelijk ook weer los kan laten, die is een voorbeeld. Het baken wat de wereld nu nodig heeft. Wees het baken.