Maak het expliciet!

Er is me iets opgevallen en het is tijd om dat eens te benoemen en op te pakken! Als ik mannen interview, in welke functie of over welk onderwerp dan ook, hebben ze daar doorgaans geen enkele moeite mee, zeggen ze meestal meteen ‘Ja’, werken enthousiast mee en vertellen met het grootste gemak hun verhaal. Ze weten zichzelf goed neer te zetten. Natuurlijk is dat ook typisch ‘het mannelijke’ aspect: Er staan, gefocust zijn, jezelf laten zien, iets beweren, zeker weten, uitstralen en overtuigd aanwezig zijn. Ook dat kunnen mannen heel goed is me opgevallen, zelfs als het helemaal niet zo evident is wat ze beweren, ze weten het wel neer te zetten als waarheid.

Nu kom ik het heel vaak tegen dat vrouwen over de streep getrokken moeten worden, wat huiverig zijn, niet durven, zich afvragen of ze wel goed overkomen, twijfelen, onzeker zijn. Er zijn echt al heel veel vrouwen, ik kan ze niet eens meer tellen, die door mij voor het eerst zijn gefilmd en geïnterviewd. Omdat ik het interessant vind wat ze doen en zie wat ze te melden hebben, ook al zien ze dat zelf niet altijd. Aan mij hebben ze dan een goeie, want ik begin gewoon, ik doe het gewoon, ik zet gewoon de camera aan.
En ik durf wel te zeggen dat ik echt de beste ben om mee samen te werken voor iedereen (zeker voor al die vrouwen) die echt iets te vertellen heeft, maar het nog niet hardop, luid en duidelijk durft te zeggen en ervoor durft te gaan staan. Ongemerkt heb ik eigenlijk al heel veel mensen simpelweg de drempel over geholpen door gewoon te beginnen, door gewoon mijn camera te pakken en samen het verhaal te gaan ‘maken’… Daar heb ik natuurlijk ook de perfecte achtergrond voor, omdat ik al jaren in de journalistiek werkzaam ben en al heel erg veel mensen heb geïnterviewd en ook precies ‘zie’ of aanvoel wat het verhaal is en de juiste vragen kan stellen om dat verhaal uit te nodigen. Ik doe mee. Ik weiger het getwijfel en de onzekerheid een ‘stem’ te geven, ik negeer gewoon het ‘zichzelf wegcijferen’ of onbelangrijk maken, ik besteed er geen aandacht aan. Ik zeg alleen: “Natuurlijk kan je dat wel.” Bovendien: We kunnen altijd knippen en plakken. Wat kan er mis gaan? Ga staan waar je voor staat!

Dus ja, alle vrouwen opgelet: Kom tevoorschijn, vertel jouw verhaal, laat je stem klinken, durf aanwezig te zijn en durf jouw verhaal te vertellen. En dan wel je echte verhaal. Niet je getwijfel of je onzekerheid, maak daar niet je identiteit van, want dat is niet wie je bent! Het is een oude erfenis, waar we nodig eens mee af mogen rekenen. Vrouwen waren altijd ondergeschikt, mochten zich niet met het ‘echte’ werk bemoeien, mannen waren de baas en hadden het voor het zeggen, vrouwen moesten gehoorzamen. Dat is waarvan nog een deel in ons systeem is blijven hangen. Zelfs bij de o zo vrije Nederlandse vrouwen. Is dat wat we willen? Zijn we het daarmee eens? Is het niet juist nu de vrouwelijke aanpak en de vrouwelijke visie die we nodig hebben?

Veel vrouwen die een eigen bedrijf hebben weten dat ze naar voren moeten komen, moeten durven. Zichzelf mogen laten zien. Mogen gaan staan voor zichzelf. Waarom die scrupules daarover? Waarom die angst? Kom gewoon tevoorschijn, wat kan er gebeuren?

Nu weet ik wel dat het een beetje zwart-wit is wat ik zeg, want er zijn ook mannen met deze ‘vrouwelijke’ neiging en omgekeerd zijn er ook vrouwen die heel goed hun mondje kunnen roeren en zichzelf wel sterk naar voren kunnen schuiven. Maar, wees eerlijk, zijn dat niet heel vaak juist de vrouwen die geleerd hebben zich staande te houden in de vrij mannelijke wereld, die het voor het zeggen heeft en hebben ze daardoor niet ‘iets’ ontwikkeld wat je onder de noemer ‘mannelijke dominantie’ zou kunnen scharen? Terwijl mannen zich momenteel ontwikkelen naar meer gevoelsmatig aanwezig zijn, dichter bij zichzelf blijven, meer en meer durven vanuit het hart en betrokkenheid te spreken, zijn vrouwen vaak nog bezig met het überhaupt tevoorschijn durven komen en stelling durven nemen.

Aanwezig zijn, er staan, naar buiten treden, durven, juist ook benoemen wat er voelbaar is, juist vanuit het hart aanwezig durven zijn. Dat. Dat hebben we nu nodig, in deze veranderende wereld. En dan heb ik het niet over ‘kwetsbaar’ zijn, want zolang we dat maar ‘kwetsbaar’ blijven noemen, maken we onszelf kwetsbaar, bevestigen we al die ‘kwetsbaarheid’ en daarmee maken we onszelf zwak. Het is geen zwakke kracht! Het is niet kwetsbaar om eerlijk en open te zijn. Het is niet kwetsbaar om vanuit je hart aanwezig te zijn. Om echt te zijn, jezelf te zijn en te delen wat je van belang vindt. Dat is kracht! Jezelf zijn is kracht. Tevoorschijn komen, durven zeggen waar je voor staat, wat je doet, waar je mee bezig bent, waarom, wat je drijft en laten zien wie je bent. Het is je kracht.

Maak het expliciet! Net zoals Anja in dit filmpje zegt en doet. Ook zij heeft al heel veel bergen verzet achter de schermen. Maar het is nu tijd om voor de schermen te verschijnen en onze wijsheid te delen. Verstop je niet langer, kom tevoorschijn. Durf het expliciet te maken.
“Als je iets niet expliciet maakt, bestaat het niet.” Hier gaat het over burgerinitiatieven, maar het geldt natuurlijk voor alles. Ook voor wat jij doet!

Wil je afrekenen met de ondermijnende kracht, de zelfontkenning, het jezelf wegcijferen? Lees dan in elk geval Eerherstel, een nieuw begin! Overwin jezelf, maak je vrij. Door dit boek te lezen, ga je dat proces aan, ruim je al die oude twijfels en onzekerheden op, die niet ‘van jou’ zijn. Het is er nu de tijd voor!

En je kunt ook bij mij terecht voor interviews of filmpjes over wat jij doet. Schroom niet, zet de stappen die je te zetten hebt! De wereld heeft je nodig! En ik versterk je graag. In wie je bent en wat jij hebt bij te dragen! Kom tevoorschijn!

Wil je meer weten over de mogelijkheden? info@happyview.info
Voor interviews, persoonlijke portretten, filmpjes, advies, bekrachtiging, het herschrijven van je verhaal, maar ook voor wie eens wil oefenen! Welkom!

PS: Hartelijk dank aan alle nieuwe volgers op mijn youtubekanaal en hier!