Laten we zelf eens wakker worden!

Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over wat hun levensdoel is of hoe ze het bereiken, daarover nadenken en ‘het verschil’ willen maken. Vaak zit daar nog een vorm van ‘moeten’ in, de wereld willen verbeteren, anderen willen vertellen hoe het moet, want als die anderen nou maar eens wakker zouden worden… nietwaar?

Okee, let’s face it. Als je die overtuiging loslaat, wat dan? Weet je dan niet meer wat je moet doen? Verlies je dan je drijfveer, je motivatie, je doel in het leven? Je bent hier toch om jouw bijdrage te leveren? Om bij te dragen? Je ‘moet’ toch wel een missie hebben? Een doel? Iets om te bereiken?

Waarom willen we toch altijd zo nodig anderen veranderen? Dat is wat je je allereerst af kunt vragen. Dat is een ‘verhaal’ wat veel mensen niet willen horen, heb ik gemerkt. Ook dit valt – ook al is het met de beste bedoelingen van de wereld – onder de noemer ‘slachtofferschap’ en ‘anderen de schuld geven’, projecteren van je eigen ongenoegen, frustraties en er een ‘gevecht’ van maken met de buitenwereld. “Ja maar zoveel mensen zijn nog zo onbewust, we moeten ze toch wakker schudden?” vindt men dan en rechtvaardigt daarmee zijn of haar ‘strijd’ of missie.

Nee. Dat moeten we niet. We hebben ZELF iets te doen. Die strijd is in jezelf! “Het veroordelen van de onverdraagzaamheid van anderen, is net zo goed onverdraagzaam,” schrijf ik in EERHERSTEL, een nieuw begin. Alles is een spiegel en alles kunnen we IN onszelf aanpakken en oplossen. De wereld buiten onszelf is een afspiegeling van onze eigen beleving. We hoeven dus niet buiten onszelf iets te veranderen, alleen maar in onszelf. Laten we vooral niet bevestigen en waarmaken dat ‘het’ niet opschiet door de mensheid ervan te beschuldigen te slapen. Laten we liever zien hoe iedereen wakker wordt, hoezeer het bewustzijn groeit, hoeveel ontwikkelingen er zijn, hoeveel er in beweging is, hoeveel ontwikkeling we zelf doormaken, laten we vooral kijken met de ogen van Liefde!

We kunnen anderen als het ware aansteken met ons eigen enthousiasme, onze Liefde, ons plezier. Door dat te uiten, niet in te houden, door het voorbeeld te zijn, door helemaal onsZelf te zijn. Door in Liefde aanwezig te zijn, verspreid je meer Liefde. Vanzelf. Daar hoef je juist niks voor te doen. Zijn wie je bent is in Liefde aanwezig zijn, kijken met de ogen van Liefde, al het mooie zien wat er te zien is.

Je bereikt een ander niet door de strijd aan te gaan, daarmee drijf je anderen eerder van je af. Door zo nodig iets te ‘moeten’ bereiken, duw je dat ook van je af. Maar door NU tevreden te zijn en te genieten, open te staan voor alles wat op je pad komt, te begrijpen dat je je eigen uitdagingen tegen kunt komen, omdat ze je iets te vertellen hebben, omdat ze iets van je vragen, bereik je wel iets. Meer vrede in jezelf en daar gaat het om. Ruim je frustraties op en zuiver je eigen blik! Hoe meer je in het NU aanwezig kunt blijven, met al je aandacht, hoe makkelijker alles gaat. Het ontvouwt zich. Je bijdrage lever je door zelf te groeien en jouw innerlijke groei heeft invloed op de wereld om je heen.

Als je iets tegenkomt waarvan je boos wordt, waarover je een sterk oordeel hebt, ga dan eens even terug naar jezelf: Wat maakt je zo boos? Wat zit daar achter? Wat heeft het jou te vertellen? Wat in jou wordt daardoor geraakt? Welke ‘wond’ wil hier nog genezen? Wat in jou wil gezien en erkend worden? Welke ‘onwaarheid’ wil hier ‘Waarheid’ worden? Je kunt je bijvoorbeeld afgewezen voelen of niet genoeg gewaardeerd of gekwetst of niet serieus genomen. Allemaal ‘verhalen’ die zichzelf in stand houden. Maar zodra jij je Zelf ziet zoals je bent, zonder al die verhalen, puur, vrij, liefdevol, vreugdevol, genietend en vol inspiratie, is het niet meer nodig om iets ‘ongemakkelijks’ op anderen te projecteren. Dan projecteer jij – zonder daar moeite voor te doen – jouw licht en Liefde op de wereld om je heen. Een lichtbron hoeft niet te ‘vechten’ met de schaduw. Dat waar je je aandacht op richt wordt vanzelf lichter.

Dus: Laat je Zelf niet overschaduwen door allerlei gedachten over morgen of over anderen, over wat er allemaal ‘moet’ en nog niet deugt. Maak jezelf vrij. Dan gaat alles makkelijk en vanzelf. Maak jezelf vrij van alle angst, dan is er alleen nog maar Liefde.

Dus: Laten we zelf eens wakker worden!