De Waarheid toont zich

“Hoe weet ik wanneer ik mijn Waarheid duidelijk uitspreek tegen anderen, of dit komt vanuit mijn ego of vanuit mijn Zelf ?” vroeg iemand. Eerder had ik hem geadviseerd dat te doen en gezegd: “want je hebt gelijk.”

Het is een goeie vraag om jezelf te stellen, zeker. Tegelijkertijd moeten we vooral niet zo twijfelen aan onze eigen Waarheid. Want die laat zich voelen en wil – in elk geval door onszelf – erkend worden. In dit geval wist ik dat hij gelijk had, want hij had moeite met de continue negatieve reacties van een ander. Je hebt altijd gelijk als je daar niet in mee wilt gaan, als je daar genoeg van hebt, als je geen zin meer hebt je daarmee in te laten, je daardoor te laten beïnvloeden, je humeur erdoor te laten bederven, er een rotgevoel van te krijgen. Ermee in discussie gaan is echter ook niet zo verstandig, want dat is olie op het vuur. Jezelf gelijk geven is wel van belang. Het negeren lukt niet altijd, maar je mag wel zeggen dat je er genoeg van hebt. Je kunt er proberen van los te komen door je aandacht op andere zaken te richten. Dat is eigenlijk het verstandigste. Anders krijgt de negativiteit jou ook in z’n greep.

De Waarheid voelt goed. Je eigen gevoel spreekt altijd de waarheid. In elk geval voor jou op dat moment. Je kunt gaan onderzoeken wat het is, wat de ander in jou triggert, want daar gaat het eigenlijk om: Wat maakt dat je het aantrekt, het je aantrekt en er last van hebt? Los dat op. waarschijnlijk is het oud. Dan raakt het iets ouds in jou, jouw pijnlichaam, iets waardoor je twijfelt aan jezelf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet gewend bent positieve reacties te krijgen, complimenten te krijgen als kind, waardoor je bent gaan twijfelen aan jezelf en of je wel ‘goed genoeg’ bent. En elke keer wordt dat pijnpunt opnieuw aangeraakt, omdat je het nog met je meedraagt. Dus je hebt gelijk als je inziet (voelt) dat je dat niet meer wilt. Dat vraagt er om om jezelf te erkennen, de Waarheid in jezelf te vinden en te erkennen dat wie jij bent wel goed (genoeg) is. Zolang je dat niet gelooft, zal je het niet zien of aantrekken buiten jezelf. Je zal het niet eens horen, zien of toelaten als je wel wordt gewaardeerd, dàt je wordt gewaardeerd. En als je dat in jezelf voor elkaar krijgt, als je jezelf erkent en waardeert – no matter what – dan is het niet meer nodig dat ‘het’ van buitenaf komt. En je zal zien: Dan is het er opeens wel. Ons eigen beeld van onszelf wordt weerspiegeld in de buitenwereld.

Andersom geldt het ook: Laten we ook die ander bevrijden uit die rol! 😉 Want als je je ergert aan de eeuwige kritiek van een ander, wordt dat alleen maar erger. Stuur dat weg. Weiger daar nog langer bestaansrecht aan te geven. Geef het geen voeding meer, geen aandacht dus. Want alleen zolang het in onszelf een bepaald gevoel oproept, blijft het bestaan. In die zin zijn deze mensen onze leermeesters. Laat je er niet door beïnvloeden, dan heeft het ook geen macht meer. Probeer het beste in hen te zien en aan te spreken, probeer door dat gedrag heen te kijken en te zien wie ze werkelijk zijn. Kijk naar de kern. De essentie. Dat lukt je als je die eerst in jezelf erkend en ervaren hebt. Daarom is het goed om eerst goed voor jezelf te zorgen, jezelf niet weg te cijferen, je duidelijk uit te spreken, om je eerst vrij te maken.

In feite is het een vorm van mishandeling, vind ik. De oordelen die mensen over elkaar hebben, de negatieve reacties op elkaar, de afkeuring, het niet waarderen van elkaar. Maar het is dezelfde mishandeling als die we onszelf aandoen zolang we onszelf niet goed keuren, ons Zelf voortdurend betwijfelen en bekritiseren. We halen onszelf daarmee onderuit en ongemerkt slepen we anderen daarin mee.

Er speelt nog iets mee: We projecteren iets op anderen, waarvoor we zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen. Ook als we het idee hebben dat de ‘buitenwereld’ negatief is, is dat onze eigen projectie. Als je die door kunt prikken, bevrijd je jezelf daarvan. Het is een angst. Een angst die aangekeken wil worden, want dan los ie op. Je bent niet wat anderen van je vinden, het zegt zelfs niets over jou. Je hebt angst dat dat invloed heeft op wie jij bent, maar daarmee geef je je eigen kracht uit handen, je geeft een ander die macht. Dat is niet meer nodig.

Doe je eigen ‘werk’, dat is sowieso het enige wat je kunt doen. Laat die ander lekker z’n eigen ‘werk’ doen, of niet… maar daar ga je niet over. Je bent er niet afhankelijk van! Hierin liggen ook nog een paar dualistische ‘sluiers’ verborgen: Voel je niet schuldig en voel je geen slachtoffer. Jij bent niet verantwoordelijk voor die ander, maar wel voor jezelf. Daarom hoef je je niet schuldig te voelen als je voor jezelf en je eigen ruimte, vrijheid en Waarheid opkomt. Dat mag en dat zal je Zelf goed doen. Je Zelf wil dat je kiest voor de Waarheid en uiteindelijk zal je daar die ander ook mee helpen, maar daar gaat het niet om. Ga achter jezelf staan. Dan hoef je je ook geen slachtoffer te voelen.

Anderen zijn onze leermeesters. Juist als ze ons triggeren. Maar we hoeven ons niet vrijwillig te laten mishandelen. Het is van belang om te kiezen voor ons Zelf en dat is degene die zich goed voelt, die blij is, die vrede ervaart, ruimte om zich zelf te zijn, te genieten. Dat mag. Je mag het leven vieren, je mag zelfs je eigen ‘fouten’ maken. Daar heb je recht op. Dus reken af met al die angst in jezelf en je maakt jezelf vrij. Dat kan je. Zoveel kracht heb je.

En om nog even op de vraag terug te komen: Wat is dan het ego? Het ego is het lijden, het zich slachtoffer voelen, het zich schuldig voelen, maar ook het zichzelf wegcijferen en niet durven op te staan. Het zich minderwaardig voelen, maar ook het zich superieur voelen. Alles wat in strijd is en strijd wil voeren, iets buiten zichzelf wil ‘aanpakken’ of veranderen. Wat is er buiten jezelf?

Je kunt alles, werkelijk alles ‘oplossen’ door de Waarheid in jeZelf te ontdekken en te erkennen. En als je niet weet hoe, maak er dan in elk geval je intentie van. Dan komt het zich wel vertonen.

Zeg bijvoorbeeld elke dag: “Ik ben afgestemd op de Waarheid.”
Of: “Laat me de Waarheid zien.” Of: “I am aligned with Truth.” De Waarheid zal zich altijd tonen, het is er al en het is het enige wat stand houdt en blijvend is, dus vroeg of laat is er geen andere optie meer dan dat. Het doet z’n eigen werk. Door ons heen, voor ons en voor alles en iedereen. Hallelujah, amen!