Probeer anderen niet te overtuigen…

Eigenlijk is alles waar je (nog) mee in gevecht bent iets om los te laten. Ik heb het de afgelopen tijd een paar keer meegemaakt dat mensen volledig in de bres sprongen voor hun standpunt. Dat ging over hele verschillende onderwerpen. De felheid, de emoties en het overtuigd zijn van het eigen gelijk, geven aan dat er dan nog iets te verwerken is. ‘Laat maar,’ denk ik dan. Het heeft namelijk geen enkele zin om daar de strijd mee aan te gaan. Dat zal zichzelf wel regelen, vroeg of laat. Soms bijten mensen zich ergens in vast en het is altijd, per definitie, alleen het ego dat bevestiging wil, gelijk wil hebben, erkenning wil krijgen. Alles is zoals je denkt dat het is, althans: Daar zal je de bevestiging voor aantreffen, want zoals je naar de wereld kijkt, zo komt het bij je terug. In veelvoud. De Waarheid daarachter is dat het zo is omdat je ervan overtuigd bent dat het zo is. Het maakt zich waar, je nodigt het uit.
Maar als het iets is waar je boos over bent, je kwaad over maakt, je door benadeeld voelt, je beperkt door voelt of iets wat je ervaart als onrecht, dan maak je het alleen maar erger op die manier. Dus hoe goed bedoeld die ‘strijd’ – tegen welk onrecht dan ook – ook is, je geeft het alleen maar meer macht en je laat het domineren. Dat is niet nodig. Maar ‘we’ gaan er vaak mee door omdat ons bestaansrecht er zo’n beetje van af lijkt te hangen. Dat loslaten? Daarmee  verliezen ‘we’ onze identiteit dan zo ongeveer.

Lang leve de mens die los kan laten, om zichzelf kan lachen, zichzelf kan waarnemen en die niet de omstandigheden of anderen laat bepalen hoe hij/zij zich voelt. Want daar gaat het over, dat loslaten. En daarmee los je veel op! Wat er ook gebeurt, je kunt ook de vrede in jezelf handhaven, je hoeft je niet te laten triggeren. En dat is de grootste uitdaging in het leven. Want we worden juist getriggerd op punten waar we gevoelig voor zijn. Daarin is het leven heel behulpzaam.

Een paar belangrijke spelregels zijn voor mij:

* Denk niet dat je het beter weet voor anderen.
* Denk niet dat je anderen kunt veranderen.
* Denk niet dat het jouw taak is om de wereld te verbeteren.
* Denk niet dat je anderen moet wakker schudden…
* Denk niet dat het over anderen gaat!
* Alles gaat over jezelf. Jouw blik is bepalend.
* Jouw eigen perspectief bepaalt wat je ziet.
* Je kunt een ander perspectief kiezen.
* Laat je oordelen en je veroordelingen los.
* Stap uit het slachtofferschap, al ervaar je dat niet zo.
* Ruim je eigen ballast op, verwerk het.
* Maak jezelf vrij van angst door de angst aan te kijken.
* Laat het los, zodat het zichzelf kan regelen.
* Blijf niet gefocust op de problemen, zie de oplossingen.
* BESTEL oplossingen en verwacht ze dan ook.
* Vertrouw op het grotere, de intelligentie van het universum.

We hebben het nodig om ons te voeden met ‘andere’ informatie dan waar we de hele dag mee overspoeld worden, wat we horen, zien en tegenkomen in de wereld (en alle social media) aan meningen, oordelen en misstanden. We hebben het nodig om onszelf te voeden met de ‘Waarheid’ en er zijn niet voor niets zoveel mensen die hun wijsheid delen – het biedt een tegenwicht. Ik ben persoonlijk heel blij dat er mensen zijn als Mooji, Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Abraham Hicks en anderen, die voortdurend hun wijsheid delen en ons voeden met dat ‘andere’ perspectief. Ze houden ons ‘bij de les’ als het ware.

Met name op momenten dat ik er even ‘uit’ ben, kijk ik graag naar bepaalde youtubefilmpjes of sla ik een boek open (ook mijn eigen boek werkt goed, haha… dan denk ik: “Oja…” en ben ik er weer) en het geeft altijd precies even de reminder die me op dat moment weer bij mezelf brengt. Want dat is het: Het is in jezelf. De beste ‘meesters’ verwijzen je dan ook naar je ZELF, in alle vrijheid, zonder regels of wetten, zonder enige doctrine, vrij van al het ‘moeten’, zonder je ergens van te willen overtuigen of de nadruk te leggen op ellende, misstanden, problemen. Ze bevrijden je juist van de illusie dat er iets is buiten jezelf wat jou gevangen zou kunnen of moeten houden. Ze helpen je dat te voelen en te ervaren door het te delen, zoals ze het zelf ervaren.

Het is zeer waardevol als ‘dagelijkse kost’ en als tegenwicht. Want natuurlijk zijn we onze eigen ‘goeroe’, maar het onderscheid maken tussen wat de ‘goeroe’ in onszelf is en wat ‘ego’ is, dat is nog een hele kunst. Bevrijd jezelf van elk concept, van elke vaste overtuiging, van al je stokpaardjes en van elk idee hoe het zou moeten – vooral als dat anderen betreft. Dan betreed je een zee aan ruimte, die alleen maar heel veel mogelijkheden, plezier en mildheid, Liefde en dankbaarheid te bieden heeft!

Er is nog een reden: De gezamenlijke kracht. Als je ‘in tune’ bent met jezelf, ben je verbonden met meer dan alleen je ware Zelf. Want die Ware Zelf staat in verbinding, is een met al die meesters en lichtwezens en maakt deel uit van dat geheel. Je ‘kleine’ zelf niet, die sluit zich daarvoor af, die beperkt zichzelf en ervaart die verbinding niet. Dus je kunt ook juist weer je Zelf zijn en ervaren door de connectie te voelen en te ervaren met deze anderen. De energie werkt door en is voelbaar en kan je uit je isolement halen – als dat nodig is. Kortom: Laat je voeden, maar wees wel selectief in waarmee je jezelf voedt. Wat Waarheid is kan je voelen, dat geeft een prettig, licht gevoel, dat voelt vrij en vreugdevol.

En om de daad maar meteen even bij het woord te voegen: Mooji heeft het hier ook over in dit gesprek. Op een prettige, charmante en ongedwongen manier deelt hij z’n eigen visie: “Ik doe geen moeite om mensen te overtuigen.”