Je zorgen maken werkt averechts

Afgelopen weekend was ik bij de Happy Spirit Days in Blaricum, een klein charmant festival rondom een oude boerderij met een heerlijk relaxed sfeertje, veel blije mensen en een mooi aanbod van workshops, lezingen en allerlei vormen van yoga. Ik werd aangesproken door iemand, die mij herkende van een filmpje. Ze was zelf ook net een intentiegroepje begonnen en ter inspiratie hadden ze het filmpje van onze intentiegroep bekeken. Leuk! Ik hou graag contact met al die andere groepjes die er zijn in binnen- en buitenland, want ik ben zeer geïnteresseerd in alle ervaringen en resultaten. Bovendien kunnen we van elkaar leren door onze bevindingen uit te wisselen.

Gisteravond hadden we in onze groep een geweldig staaltje van de kracht van het sturen van intenties. Een van de groepsleden was tamelijk van slag toen ze in beeld verscheen (via Skype), want haar kat was in paniek weggerend die dag, door een hond achterna gezeten. Ze had al ruim een halve dag gezocht en geroepen, maar de kat was nergens meer te bekennen. ‘Okee, dan gaan we ons voorstellen hoe hij weer thuis komt.’ We maakten er een intentie van en concentreerden ons gezamenlijk op het beeld dat de kat weer veilig bij haar terug was gekeerd. Na afloop van de Skype-sessie hangt iedereen dan een voor een op, de een moet nog weg, de ander nog iets doen en terwijl we nog met een paar mensen online waren, kwam zij ineens weer terug in beeld: mèt kat! Hij was terug! Zo snel. Dat was heel dapper geweest van hem, want hij was nog steeds bang en durft de deur nu nog niet uit. ‘Een wonder,’ noemt ze het en ze is natuurlijk dolblij en dankbaar. Wij ook, want zulke voorbeelden zijn zeer motiverend en stimulerend.

Nu schreef ik toevallig net ook een artikel over dierencommunicatie (binnenkort te lezen in The Optimist), waarin het niet zozeer ging over vermissingen, maar wel over dat het ons mensen veel te leren heeft.  Over hoe katten ons spiegelen bijvoorbeeld en hoe honden zijn geneigd het leed van de mensen op zich laden. 9 van de 10 keer heeft het gedrag van een dier iets te vertellen over de relatie met de mensen of over hun thuissituatie. Dat betekent dat de mens ook bereid moet zijn tot aanpassingen of zelfreflectie. In die zin is dierencommunicatie in feite een behulpzame vorm van bewustwording.

Je zorgen maken heeft een averechts effect bijvoorbeeld. Dat geldt voor alles in feite. Ook als het over je kinderen gaat of over je financiële situatie. Ik herinner me nog goed het voorbeeld, waarover we ook in het boek (In de Stilte hoor je alles) hebben geschreven: De kat van Piek (de dierentolk) zelf was ook eens kwijt en zij maakte zich ook druk daarover. Maar…, zij kon wel een beroep doen op haar communicatievermogen. Dat lukte in eerste instantie niet, juist omdat ze zich zorgen zat te maken. En toen ze zich daar uiteindelijk overheen wist te zetten, kreeg ze van de kat te horen: “Je zorgen maken is als een kubus om mij heen zetten, ik kan dan geen kant op.” Toen ze die boodschap begrepen had, kwam de kat doodleuk binnenlopen.

Met andere woorden: Iets kan niet naar je toe komen als je in de stress zit erover, als je je zorgen maakt. In feite hou je het daarmee op afstand. Ook als je ergens boos of gefrustreerd over bent, geldt dat.

Wat wel? Ga naar je hart, zet dat hoofd uit, wordt kalm en rustig, door heel goed in en uit te ademen. Probeer de uitademing langer te laten duren dan de inademing, daar word je rustig van. Voel hoe je kalmer wordt en daardoor ook weer meer in ‘vertrouwen’ terecht komt. Dat heb je nodig. Dan stel je je voor hoe je dat wat je wenst omarmt, bij je hebt, in je hart ben je er al één mee. Hou het beeld voor ogen wat je wenst en voel het, dat het er is. Waardeer het, koester het en  heb het lief. Dan is het er.

Daar is dus even een omslag voor nodig. Je zult jezelf tot de orde moeten roepen. Het hoofd en al die gedachten kunnen je – door welke omstandigheden of situaties ook – meesleuren en weg sleuren uit je kern, het hart. Dus maak bewust weer de verbinding met je Zelf en neem de tijd om te gaan voelen en rustig te worden. Vanuit vertrouwen is alles mogelijk.