Bevrijd jezelf uit de wurggreep van geld

In dit artikel (maar ook in mijn boek) beschrijf ik hoe manifesteren alles met voelen te maken heeft en veel minder met denken, hoewel het voelen zeker wordt beïnvloed door gedachten. Ergens de noodzaak toe voelen, heeft een enorm sterke kracht. De noodzaak dwingt ons tot een andere houding, maatregelen, een koerswijziging, beleidswijzigingen. Het geldt zowel voor onszelf als voor bedrijven en voor de politiek, de wereld. Het is jammer dat het vaak eerst zover moet komen dat we het wel onder ogen moeten zien, omdat we er last van hebben of schade van ondervinden. Misschien is het wel ‘de les’ van de mens om het zover niet te laten komen, maar al eerder de omslag te maken en het op tijd bij te sturen als het nodig is.

Vaak laten we dingen maar op z’n beloop totdat we er echt mee geconfronteerd worden dat er iets moet veranderen. Of we worden door omstandigheden gedwongen. Daarom kun je de omstandigheden ook zien als iets behulpzaams. Het heeft iets te vertellen, het vraagt je op een nieuwe manier te kijken, oplossingen te zoeken en onderzoek te doen. In jezelf meestal. Want alles begint in jezelf.

Het valt me op dat veel mensen bezig zijn zich af te vragen hoe ze geld kunnen verdienen of manifesteren, liefst op de makkelijkste manier natuurlijk, zonder moeite. Ik vraag me al heel lang af of het daar wel over gaat. Gaat het over geld? Is geld niet alleen maar een middel? Welk verlangen schuilt daar achter? Wat wil je echt? Wat wil je ermee? Zou het niet zo zijn dat je tot je recht wilt komen? Plezier wilt hebben in wat je doet, gewaardeerd wil worden en met gemak en plezier wilt kunnen leven? En dat we dan de ‘denkfout’ maken dat daar eerst geld voor nodig is, voordat we kunnen doen wat we echt willen? Waarom je concentreren op geld verdienen, waarom niet op je werkelijke doel? Dat je je tevreden en goed wilt voelen bijvoorbeeld, dat je wilt genieten en ontspannen wilt kunnen leven? Dat je wilt reizen en jezelf verder wilt ontwikkelen of misschien wil je wel verhuizen of meer tijd hebben voor je hobby’s, misschien wil je wel meer genieten van wat je doet? Zou dat het niet zijn?

Een ding weet ik wel, als we zelf uit die ‘wurggreep’ van geld weten te stappen, er meer op vertrouwen dat alles vanzelf met ons meebeweegt als wij de stappen zetten die we werkelijk willen zetten, die ons blij maken, inspireren, waar we liefde en passie bij voelen, dan creëren we met liefde en plezier en dat levert vanzelf succes op. Het is onze eigen mind, onze eigen angst, die ons in een wurggreep kan houden. Daarom is de beste vraag die je jezelf kunt stellen: Wat zou je doen als geld geen rol speelde?

En dan kun je stappen gaan zetten op die weg. Want alles gaat met stappen. Niemand is in een keer daar waar hij wezen wil, het ontwikkelt zich langzaam die kant op als jij koers houdt en je doel voor ogen houdt. Wat heb je aan dat doel als het geen inhoud heeft, als het alleen maar een bedrag is? Wat dan? Zou dat vervulling geven? Nee, de vervulling ligt hem in je gevoel: Dat je blij bent en tevreden, doet waar je plezier aan beleeft en waar je je toe geroepen voelt. Dat je doet wat je doet met plezier, met een goed gevoel.

Vaak is geld een excuus om niet te doen wat we het liefst zouden willen doen, maar het werkt andersom. Zoals alles andersom werkt.