Adem Liefde in en uit

Jaren geleden maakte ik een documentaire over Kriya yoga. Ik kwam het interview weer tegen dat ik toen deed met de Indiase Kriya yoga leraar Paramahamsa Prajñanananda en herinnerde me zijn verhaal over de spinazie tussen je tanden nog maar al te goed. Zo’n simpele vergelijking. Alles wat natuurlijk is kost geen moeite. Alles wat onnatuurlijk is wel. Onze natuurlijke staat van zijn is vreugde, is vrede, is liefde, is overvloed en is gemak, gezondheid en relaxed zijn. Je zou het soms niet zeggen hè?

“Alle problemen komen van de mind,” zegt hij. Als we de mind onder controle houden, tot rust brengen en dagelijks opschonen en conditioneren, kunnen we in onze natuurlijke staat van zijn blijven. En dat hoeft dus eigenlijk geen moeite te kosten. Alleen het onnatuurlijke in ons leven kost moeite. Zodra je iets ‘moet’ of gaat forceren, niet accepteert zoals het is, je druk maakt of je zorgen maakt, verzwak je jezelf en creëer je problemen.

Het leek me de moeite waard om dit interview te delen en te vertalen. Dat kost natuurlijk wel een beetje moeite, dat is waar. Vooral dat vertalen is nogal een klus. Tegelijkertijd vond ik het zelf interessant en dat scheelt. Doe wat je doet met plezier! Anders kan je het beter niet doen. Doe wat je doet met liefde. Ervaar de liefde in alles wat je doet. Adem liefde in en uit. “De adem is God,” zegt hij ook. “De adem is niet van mij, het is mij gegeven.” Je daar bewust van zijn, dat besef, dat je Liefde in en uitademt, dat maakt je een gelukkig mens. Probeer maar eens….