Klaar. Over. Genoeg geweest.

“Dankjewel voor het voorbeeld,” zei iemand. Door een verhaal wat ik verteld had over iemand die door zijn rug was gegaan, was er bij haar een kwartje gevallen. “Ja, inderdaad, het is een goed voorbeeld,” bedacht ik me toen. We doen het allemaal in meer of mindere mate. Met de rug van deze persoon ging het de volgende dag alweer een stuk beter, maar ik hoorde hem nog steeds tegen iedereen die hij sprak zeggen: “Ik ben door mijn rug gegaan. Ik kan geen kant meer op.” Het kan goed zijn dat het voor hem goed was om even wat afspraken af te zeggen en het wat rustiger aan te doen, dat die rug hem even terug floot. Maar wat ik nu zag gebeuren is dat hij door het steeds opnieuw te zeggen ‘Ik ben door mijn rug gegaan’, het niet over ging. Misschien was het onbewust een excuus om wat afspraken af te zeggen of onbewust een vorm van bepaalde aandacht vragen, in elk geval een manier om het in stand te houden.

Natuurlijk willen we geen pijn of ongemak. Het is niet zo dat we dat onszelf expres aandoen of dat we dat graag nog wat langer willen laten duren. Maar het gebeurt, juist omdat we het continue bevestigen en herhalen, kracht geven en alle aandacht vestigen op wat er NIET is of op het ongemak. Dat is wat averechts werkt.

Soms kunnen we ons niet voorstellen dat een bepaald ‘ongemak’ voorbij is. Klaar. Over. Genoeg geweest. Het heeft z’n functie gehad, we hebben de boodschap begrepen en we kunnen weer verder. We geloven het niet misschien of we beseffen het nog niet, dat het kan. We zijn gewend aan ongemak en per ongeluk houden we er aan vast. De onbewuste mind en het ego zijn daar goed in, hou ze in de gaten! ‘Ze’ houden je graag gevangen en klein. Maar wie is er de baas? Jij toch zeker? Jouw Ware Zelf weet wel beter, maar jij bepaalt naar wie je luistert!

Op dat punt is het van belang om bewust te worden of te zijn. Op het moment dat er iets is, wat dan ook, ren niet door, stop even. Ga er heel bewust met je aandacht naartoe en maak een keuze: Hoe wil je dat het zich ontwikkelt? Welk gevoel zit je dwars en welk gevoel zou je willen hebben? Welke gedachten en overtuigingen kun je nu loslaten? Welk ander verhaal kan je jezelf vertellen? Besteed daar even al je aandacht aan voor je verder gaat. Opschrijven helpt enorm. Eerst ontladen en dan herschrijven en vooral: je oude verhaal in de prullenbak gooien! Ben je bereid het los te laten?

Maak een keuze, neem een beslissing en ga pas verder als het allemaal weer goed voelt, anders werk je jezelf tegen. Ruim elke dag op wat je in de weg zit! Dat lijkt misschien ’teveel’ tijd te kosten, maar het levert je veel op: Gemak, plezier, een goed gevoel, energie. Dan kan de energie namelijk pas weer goed doorstromen!

En dan maak je vanzelf ‘nieuwe’ keuzes: Waar besteed je je aandacht aan en hoe? Dat is bewustzijn op elk moment. Het creëert voortdurend de situaties waar je je in bevindt.

Don’t worry, elke situatie bied je die kans! Dus zo erg is het niet als er iets is, het geeft je juist de gelegenheid om dit te ontdekken. Vanuit een ongewenste situatie wordt de wenselijke situatie alleen maar helderder. En als je dat helder hebt, dan focus je daarop en dan gaat het voor je aan het werk!