Geniet van de wonderschone natuur!

Je gelooft het bijna niet: De zaadjes, die ik nog geen twee dagen geleden geplant heb, komen nu al uit! Er kwam zojuist een bij binnenvliegen, dus ik zette de deur wat verder open, zodat hij er makkelijk weer uit kon en ‘inspecteerde’ meteen even mijn plantenbakken. Wouw! Nu al?

Bijen zijn boodschappers! Ze hebben ons iets te vertellen. 

Er stond een artikel in Trouw over de bijen: ‘De bij is een knuffeldier geworden.’ Komend weekend staat in het teken van de bijen. Ze worden geteld en het is ‘nationale zaaidag’, waarBIJ overal allerlei activiteiten worden georganiseerd. Wil je daar meer over weten en meedoen? Kijk dan even hier.

Diverse zaadmengsels zijn al uitverkocht en de belangstelling is volgens ingewijden nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Dat is goed nieuws! Een van de ‘voorvechters’ van het eerste uur constateerde: “Opvallend is wel dat aaibare onderwerpen als bijen tellen meer partijen op de been krijgt dan minder populaire aspecten zoals de strijd om tot een verbod op neonictoinoiden te komen.”

“Dat is niet zo verwonderlijk. Positieve aandacht werkt veel beter en levert meer op. Ergens ’tegen’ strijden werkt averechts. Wat wel, daar gaat het om. Dat geeft kracht en daarmee bereik je iets. Bewustwording is het belangrijkste, EERHERSTEL voor de bijen. En de natuur. En de aarde. Alles wat leeft. Waardering daarvoor. Dat helpt. Hoe meer mensen zich bewust worden en van bijen gaan houden, hoe makkelijker ‘het gif’ vanzelf verdwijnt. Strijd versterkt dat waar je tegen strijdt! En bovendien helpt het niet om te wijzen buiten jezelf. Wel om je eigen BIJdrage te leveren…” reageerde ik.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de documentaire BIJvoorbeeld maakte over het bijenlint in Zutphen (nog steeds actueel en verkrijgbaar in onze webshop), wat inmiddels navolging heeft gekregen in het hele land. Ook toen was er die ‘strijd’ en heel eigenwijs heb ik die buiten de documentaire gehouden. Wat de oorzaken ook zijn, hoeveel we daar ook over kunnen discussiëren, hoe waar het ook is dat we geen gif moeten gebruiken, geen bestrijdingsmiddelen om insecten te verdelgen, hoe boos we ook zijn op de Monsanto’s in deze wereld, alleen positieve actie en bewustwording, zelf iets ondernemen, je eigen verantwoordelijkheid nemen en ‘het gif’ in je gedachten opruimen heeft zin!  Daarmee bereik je meer. Met je positieve intenties!

Het mooiste is: dat leerde ik van de bijen zelf! Ik werkte samen met Piek Stor, dierentolk, die de boodschappen van de bijen doorgaf. Die verwerkte ik in deze documentaire, wat sommigen nogal vreemd vonden en waar nogal wat over te doen is geweest. Toch kan ik je zeggen: De bijen zijn wijzer dan wij! Want wat zeiden ze? Dit bijvoorbeeld: “Ga samenwerken, bereidt ons een weg. Stap over je eigen ego-belangen heen. Vertel elkaar verhalen. Maak plezier.”

De bijen zijn boodschappers omdat ze bewustzijn hebben gebracht en nog steeds brengen. Wij leren ervan. Wij leren de natuur meer waarderen, zorg te dragen voor alles wat groeit en bloeit. Wij leren zorgvuldiger om te gaan met ons voedsel, onze omgeving, we zijn ons er van bewust geworden dat de bijen het grootste deel van onze gewassen bevruchten, zonder hen zou ons voedsel armzalig zijn. Zij zorgen voor ons en

Het is precies hetzelfde als ’tegen de oorlog’ zijn of ‘voor de vrede’. Veel rationeel denkende mensen zien het verschil niet en vinden dat ze juist ergens TEGEN moeten vechten en hoe goed bedoeld dat ook is, het werkt averechts. Dat wordt een frustratie en dat is het manco van veel activisten die met goede bedoelingen vechten voor een betere en schonere wereld. Ik weet er alles van, want in de journalistiek kwam ik hetzelfde tegen. Het is dualiteit om buiten jezelf ‘schuldigen’ aan te wijzen, om te denken in ’tegenstanders’ en ‘boosdoeners’. Het versterkt dat waar je tegen strijdt en je geeft dat waar je mee vecht zelfs macht. Richt de aandacht op wat je WEL wilt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Dat heeft kracht.

Socrates zei het al: Vecht niet met het oude, bouw aan het nieuwe. Steek je energie in wat je wel wilt, wat een goed gevoel geeft, wat je wil dat groeit. Zaadjes planten is fantastisch. Van de bijen houden ook. En van de hommels en van alle andere insecten. Van de bloemen houden, de natuur bewonderen, ervan genieten. Het is het beste wat je kunt doen.

Dus: Geniet van alle bloemen, bloeiende bomen, de bijen, de hommels en de vlinders die je ziet, geef ze kracht met je positieve intenties, ervaar de wonderschone natuur tot diep in je ziel….

Dankjewel daarvoor!

In de winkel van Happy View vind je zowel de documentaire BIJvoorbeeld op dvd als het boek EERHERSTEL, waarin het belang van ‘wat wel’ grondig en gedegen wordt uitgewerkt, wie het leest zal het nooit meer vergeten! 😉