De spiegel…

Heb je al gezien dat er op deze website een pagina is, waarop je alle vlogs kunt vinden? Je vindt ‘m hier. Maar wat je ook zou kunnen doen is je abonneren op het youtube-kanaal zelf. Dan krijg je automatische de updates binnen.

Ik was de afgelopen dagen even een inhaalslag aan het maken, omdat ik al vrij veel gefilmd had, maar nog niet alles gemonteerd. Dat evenwicht tussen wat ik film en monteer mag nog even gevonden worden… Al met al ligt er nu een basis, van waaruit ik verder kan. Op pad, naar buiten toe, voorbeelden laten zien. Dat heb ik gisteren gedaan, nog wat onwennig ben ik gaan filmen in de stad.
Ook heb ik ontdekt hoe ik filmpjes vanaf mijn telefoon ertussen kan zetten en zo worden de mogelijkheden steeds talrijker.

Een kijkje in de keuken, letterlijk en figuurlijk 😉 Dat is het eigenlijk… Ik weet waar ik mee bezig ben en waarom, ik weet al waar het heengaat, ik heb een helder doel voor ogen en ik laat me leiden van binnenuit. Natuurlijk kan ik kiezen wat en hoe ik het doe, het kan in allerlei vormen, maar alles klopt en alles komt samen – zoals ik ook in een van de filmpjes vertel: Ik hou er wel van dat allerlei ogenschijnlijk verschillende verhalen uiteindelijk samenvallen – en ondertussen laat ik het proces zien. Ik verklap niet alles ‘onderweg’, want ik ben me ervan bewust hoe het werkt.

Wie mee wil wandelen, wandelt mee en krijgt inzichten waar hij of zij iets aan heeft. Dat wat je raakt, vertelt je iets over jezelf.
Er is inmiddels ook enige commotie ontstaan over iets wat ik gezegd heb in het interview met Jan. Het onderwerp “relaties” doet een hoop stof opwaaien en dat is interessant, vind ik persoonlijk. Ik weet echt wel waar ik het over heb namelijk en ik weet ook dat er nogal wat mensen zijn, die niet ‘in zichzelf’ zoeken naar vervulling, geluk, de bron, de liefde, tevredenheid, overvloed en wijsheid, maar juist bij anderen. Die afhankelijkheid kaart ik aan. Het is namelijk niet de weg. Al je relaties zijn of worden beter als je eerst van jezelf houdt, jezelf ‘ontdekt’ hebt en je vrij voelt. Het verrijkt je in alle opzichten.

En daarbij: De wereld is je spiegel.

Ik besefte het al eerder: Mijn boodschap is niet altijd even comfortabel…. Van de week kreeg ik nog een vraag van iemand over haar relatie, die het heel normaal en vanzelfsprekend vond om de telefoon van haar partner te controleren. Let me tell you: Dat is het niet! Iedereen heeft recht op privacy en op z’n eigen leven, z’n eigen contacten en in mijn ogen is het echt bizar dat ‘getrouwd zijn’ zou betekenen dat je geen contact of relaties met anderen zou mogen onderhouden. Waarom beperken mensen elkaar zo? We zijn geen bezit van elkaar. Jij beslist niet voor een ander wat wel en niet mag, een ander kan dat ook niet voor jou beslissen, iedereen heeft z’n eigen verantwoordelijkheid. En als er sprake is van ware liefde, dan is er ook vertrouwen en vrijheid. En openheid, ja, natuurlijk. Angst staat liefde in de weg. Zo simpel is het.

We komen in het leven steeds weer nieuwe mensen tegen op ons pad. Dat heeft een doel. Soms is er nog iets wat ‘uitgewerkt’ wil worden, soms iets wat aangeraakt wil worden of losgelaten. Soms kan dat met de een niet en met de ander wel, soms is een korte ontmoeting van invloed op de rest van je leven, soms ben je ‘klaar’ met een verhaal. En alles wat je met de een niet hebt opgelost, kom je bij de ander wel weer tegen. Afijn… hier ligt nog wel een terrein…

Kijk in elk geval in de spiegel: Dat wat je raakt, is van jou. Jouw gevoel is van jou en dat zegt niets over een ander.  Iedereen heeft z’n eigen uitdagingen, angsten te overwinnen en anderen komen ons die spiegelen. Zolang je anderen blijft veroordelen, vergeet je naar jezelf te kijken. Het oordeel veroorzaakt afgescheidenheid. Je koppelt het los en ‘denkt’ dat het iets buiten jezelf is. Maar iedere ander is een deel van jou, vertegenwoordigt een deel van wie je bent. Alles wat je raakt gaat dus over jezelf. Zie het beste en het mooiste in elkaar!

Alles is een spiegel. En daarom doe ik wat ik doe… 🙂