Zomaar een ontmoeting…

’t Was zo druk, dat het een flinke uitdaging werd om te relaxen in het wellnessoord. Een hele goeie oefening in het ‘bij jezelf blijven’, alles langs je heen laten gaan en ontspannen…

Wonder boven wonder komt er precies iemand naast me zitten, die de optimist himself is. Hij spreekt geen Nederlands, dat vindt hij wel handig, zo ontgaat hem waar allerlei mensen zich druk of boos over maken. Het bevalt hem hier wel in Nederland, we hebben zoveel vrijheid en mogelijkheden. Ja, goed om dat eens van iemand te horen te krijgen die een onvrij land is ontvlucht. Wouw!

Z’n eigen landgenoten ontwijkt hij een beetje omdat hij geen zin heeft om het over politiek te hebben en daar gaat het al snel over als men elkaar ontmoet. Via een hond heeft hij de eerste vriend in Nederland ontmoet en zijn eerste baantje gevonden. De hond was van die man – nu vriend – en begroette hem enthousiast, waar hij net zo enthousiast op reageerde. Nu wordt een dezer dagen zijn eerste tekening gepubliceerd in een tijdschrift. Wouw!

Hij vindt alle mensen aardig en open en toegankelijk, vriendelijk. ‘Dat komt omdat je dat zelf bent!’ zeg ik. “Het gaat er om dat je de vrede in jezelf ervaart,” zegt hij. Huh? Hoor ik daar mezelf praten? ‘Enjoy,’ zegt hij. Dat is ’the meaning of life’. Kijk om je heen, geniet ervan!

We kijken om ons heen en moeten lachen. Het is donker en bewolkt, geen mooie sterrenhemel…. wel een heel idyllisch zoutwaterbad, waar we in blijven drijven. Ik vertel over de dode zee in Jordanië. Het kost weinig moeite om je daar te wanen als je hier ligt te badderen.

De moraal van dit verhaal: Wees selectief.