Focus op de oplossing!

Zit je in een situatie die je helemaal opslokt, al je aandacht vraagt en dramatisch is, je de lust ontneemt of op een andere manier volledig in z’n greep houdt? Stel je dan eens voor hoe het is om er uit te zijn, stel je eens voor dat het achter de rug is, hoe je je voelt als je ervan bevrijd bent. Dat geeft ruimte en dat is de ruimte die het nodig heeft om te kunnen bewegen.

De focus op een ‘probleem’ houdt je gevangen in het probleem. Je kunt er alleen uit ontsnappen als je je aandacht weet te verleggen naar wat je WEL WILT. Je aandacht kan niet twee kanten tegelijk op gericht zijn, het richt zich ofwel op wat er allemaal niet kan, waar je bang voor bent en wat vast zit en zet het daarmee nog verder klem of je verlegt – heel erg bewust, want ja, daar is een beslissing voor nodig en discipline –  de aandacht naar wat wel mogelijk is, wat wel kan, wat je wel wilt en je stelt je voor hoe het zou zijn als het was opgelost. Daarmee nodig je oplossingen uit en je geeft ze de kans zich te vertonen.

Onze eigen aandacht is het stuur, dat wij in handen hebben. Onze intentie is de richting die we geven en de focus op de beste oplossing geeft heeft kracht in zich. Het vraagt alleen oplettendheid, laat je niet van de wijs brengen. De huidige situatie is in wezen al verleden tijd. Hij is al gecreëerd. Vanaf dit punt kun je nu iets nieuws gaan creëren. Van binnenuit, door je te concentreren op wat je wel wilt, dat voor je te zien en alvast voor te stellen. Onthou dat de uiterlijke verschijningsvormen in de realiteit die je nu waarneemt niet hoeven te blijven, maar wel zullen blijven als wij ze die macht geven. Alles wat zich vertoont, heeft je iets te vertellen en laat je iets zien.

Bijvoorbeeld: Dit wil ik niet meer en dat wil ik wel. Neem er de tijd voor, elke dag, om je te focussen op wat je wel wilt. Maak die ‘realiteit’ waar door er je aandacht bij te houden, door te weten dat het zich die kant op ontwikkelt als jij er op gericht blijft.

Dat is wat je ‘moet’ weten… Laat je niet ontmoedigen door de zogenaamde ‘realiteit’, gebruik hem als springplank naar wat je wel wilt. En dan kom je erachter hoeveel macht je zelf hebt. Dan ontdek je waar we zelf toe in staat zijn, hoeveel macht je wel in handen hebt.

Ik kan een heleboel voorbeelden geven, want ik zie er momenteel een heleboel, maar ik hou het liever even neutraal. Stel je hebt een ‘probleem’ met iemand en er gebeurt iets waar je niet blij van wordt. Haal je aandacht er eens even vanaf en bedenk je wat je het leukste vindt aan die persoon, denk aan de leuke dingen, de mooie momenten en hoe fijn het zou zijn als… Vraag je eens af wat je het liefst zou willen. Herinner je ook hoe prettig dat voelt, hoeveel ruimte dat geeft en hoeveel plezier je hebt.

Hetzelfde kan je doen met een situatie: Herinner je het prettige gevoel van de situatie zoals ie idealiter is, verheug je op de beste uitkomst. Weet dat je het daarmee creëert. Misschien duurt het even, maar laat je ondertussen niet ontmoedigen. Kijk naar de kleine aanwijzingen die er al zijn en geef die de kans. Laat je vooral niet meesleuren door de angst.

En dan jezelf… Vertel jezelf eens een ander verhaal over jezelf! Zie eens wat je allemaal kan en hoeveel kracht je hebt! Je bent in staat om iets nieuws te creëren. Voel je goed over jezelf en geniet  van alle mogelijkheden die je hebt!

EERHERSTEL, een nieuw begin….