Liefde als genezingsfactor

Nog een stukje uit het boek:

Voor alles is een tijd. Als het je tijd is, is het je tijd. Hoeveel invloed je daar op hebt, ik weet het niet. Het is een beslissing op zielsniveau, dat weet ik wel. Maar we hebben wel degelijk invloed op hoe het verloopt. Mij zal je zeker niet horen zeggen dat het ‘Gods wil’ is of – nog erger – hun ‘eigen schuld’ als mensen ziek worden, overlijden of andere vreselijke dingen meemaken. Mensen doen elkaar – of zichzelf – soms vreselijke dingen aan, dat wel. Dat doet ‘de Liefde’ niet natuurlijk, dat doet het gebrek aan liefde juist. Liefde is een genezingsfactor, een verzachtende factor. Soms, misschien wel altijd, heeft ziekte dat doel, meer liefde voor jezelf en het leven te vragen. Voor veel mensen betekent het een omslag in hun leven, ze gaan beter naar hun lichaam en zichzelf luisteren, laten zich niet meer gek maken door allerlei stress-omstandigheden, maken andere keuzes, realiseren zich wat ze werkelijk belangrijk vinden, werken zichzelf niet meer over de kop of cijferen zichzelf niet meer helemaal weg.

Uit: EERHERSTEL ~ Een nieuw begin (hfst 6)