Alles heeft z’n eigen waarde

Zoals jullie misschien wel weten, heb ik twee katten. Ze zijn nogal verschillend van karakter, wat ik erg leuk vind. Bijzonder ook, hoe groot de verschillen kunnen zijn, terwijl ze uit hetzelfde nest komen. Katten zijn lekker zichzelf, lekker eigenwijs ook, gaan hun eigen gang en doen hun eigen zin. De een luistert wel, heel goed zelfs, de ander luistert niet, voor geen meter. Ik vind ze allebei even leuk, ben op allebei even gek. En daar wilde ik het nu even over hebben!

Want… als ik de ene kat aandacht geef, doe ik dan de andere tekort? Welnee! Hou ik meer van de een dan van de ander? Welnee! Ga ik met de een anders om dan met de ander? Ja, dat wel. Maar dat komt doordat de dames verschillende wensen en eisen hebben. Zo houdt de een wel van snoepjes en de ander niet. De een zit het liefst naast me, en wel aan de rechterkant en wil dan eindeloos geaaid worden, terwijl de ander liever bovenop me springt of wil spelen. Allemaal prima.

Als ik er niet ben, zijn ze meer een team, heb ik gemerkt. Soms zijn ze dat wel, soms niet. Soms spelen ze samen verstoppertje of rennen ze elkaar achterna en soms ontlopen ze elkaar. Zo hebben zij samen ook een hele ‘eigen’ relatie. Zou de een zich achtergesteld voelen als ik de ander meer aandacht geef? Geen idee. Mocht ik dat denken, dan is dat mijn idee. Maar waarom zou ik dat denken? Als ik zo denk, dan zou ik dat op die manier kunnen waarnemen, maar dat zegt nog niks over hun eigen beleving. Dat is dan mijn ‘probleem’.

Zo hebben alle mensen ook onderlinge relaties die helemaal niks met andere relaties te maken hebben. Elke relatie is uniek en staat op zichzelf. Als ik met de een omga, wil dat niet zeggen dat ik de ander minder waardeer of dat het een ten koste van het ander zou moeten gaan. Eigenlijk is het zo dat er altijd, in elke relatie, een derde ‘element’ ontstaat, het gezamenlijke. Dat staat op zichzelf. Dat zou in principe niet aangetast kunnen en hoeven te worden door welke andere relatie ook. Laten we dat dus vooral niet laten beïnvloeden, maar helder en zuiver houden. Dan kan alles z’n waarde behouden. Want alles heeft z’n eigen waarde.