Uitdagingen de baas blijven

“Kijk hier eens naar, dit is beter dan een medicijn,” stuur ik iemand een berichtje met onderstaande link naar Eckhart Tolle. Hij ging van de week naar de dokter, vanwege grote stress. Tja, dat kon de dokter ook niet even zomaar kan oplossen…
“Ik word helemaal gek, ik denk 1000 dingen en…”
“Hou eens even op met denken, al is het maar 1 minuut,”  zeg ik.
“Dat gaat niet.”
“Okee, ga even op je ademhaling letten, probeer eens iets langer uit te ademen dan in…” Dat gaat er (nog) niet in.
Ik krijg het hele probleem voorgeschoteld, maar vooral alle oordelen erover: “Ik had dit niet moeten doen. Ik ben stom. Ik had zus en zo…”

“Wat hebben al die 1000 gedachten voor een zin?” vraag ik. “Het lost niks op, je bent niet stom, het zijn nu eenmaal de omstandigheden en in een andere situatie waren er wel weer andere omstandigheden geweest. Hou eens op met jezelf de schuld geven.”

Eckhart Tolle heeft helemaal gelijk: Niet de situatie, onze eigen gedachten erover zijn het probleem.

Natuurlijk krijg ik ook de ‘ramp’ geschetst die nu dreigt. Ik zeg niet dat het geen uitdaging is, maar ik probeer iemand uit te leggen dat het denken niks oplost, zeker niet deze manier van denken. Je komt er steeds meer door vast te zitten.

“Okee, je weet nu niet hoe je het op moet lossen, accepteer dat. Accepteer dat je het even niet meer weet.”
“Okee.”
Ha, daar gebeurt iets!
“Heel goed. Dat is stap 1. Niet vechten met de situatie zoals-ie is en ook niet vechten met jezelf.”
Ik geef het even ruim de tijd voordat ik met stap 2 kom: “Richt je aandacht dan zoveel mogelijk op wat je wel wilt in plaats van op wat niet. Probeer het. Als je maar een heel klein beetje de aandacht weet te verleggen, helpt dat al een heleboel.”

Later op de dag zie ik dit filmpje en het mooie is, Eckhart Tolle neemt je makkelijk mee naar die positie van de waarnemer. Als je dat kunt voelen, begin je het te begrijpen.
En lost alles zich dan zomaar op wonderbaarlijke wijze op? Nou, het krijgt in elk geval de ruimte daarvoor, net zoals je zelf weer lucht krijgt. En ook al blijven er altijd weer nieuwe uitdagingen, ze lossen makkelijker op omdat je er anders mee omgaat en er anders op reageert. Omdat je er anders naar kijkt, verander je zelf en ben je in staat drama’s te voorkomen. Dat is de werkelijke uitdaging.