De spiraal van vertrouwen

We worden flink uitgedaagd en getest in het leven. En soms – net als je denkt dat wel gehad te hebben – nog eens een keer. Dat is niet bedoeld om ons te plagen, maar juist om ons vertrouwen verder te versterken. Het zal vast en zeker geen toeval zijn dat dit het afgelopen weekend bij allerlei mensen gebeurde. Kennelijk wilde er weer een sprongetje gemaakt worden. Want dat is uiteindelijk wat er gebeurt als je er naar kijkt. Laat je je van de wijs brengen en uit je evenwicht halen of ga je meer vertrouwen op en geloven in jezelf en de beste uitkomst, die op je wacht? Als je daarop vertrouwt en deze kans grijpt om daar juist nog meer op te vertrouwen. Er is steeds minder ruimte voor twijfel, alle twijfel wil opgeruimd worden!

Wat er getest wordt is ons vertrouwen. Wat ons gespiegeld wordt zijn onze eigen dieper liggende angsten en twijfels. Uit verwachte of juist onverwachte hoek worden ze je nog eens voorgeschoteld als dat nodig is om de volgende stap te zetten.

Het leven en ons bewustzijn zijn als een spiraal, we komen dezelfde thema’s steeds weer tegen in nieuwe hoedanigheden en vormen, met steeds meer ruimte en steeds meer bevrijding van wat knelt. Denk je bijvoorbeeld net een deel afgerond te hebben met iemand, komt er weer een ander, die hetzelfde onderwerp spiegelt in een iets andere vorm. Vergeet niet dat het maar spiegels zijn, dat we allemaal spiegels zijn voor elkaar en dat wat je tegenkomt delen van jezelf zijn die nog gezien willen worden. Delen die nog getransformeerd willen worden van angst naar vertrouwen.

Als het je lukt om in volledig vertrouwen aanwezig te blijven, heb je nergens last van. Zo niet, ook geen ramp, kijk ernaar en geef ‘het’ de opdracht om naar vertrouwen toe te bewegen. Laat het vooral niet in je dode hoek van de angst gedijen, want het wenst gezien te worden. Kijk in die hoek en zie wat gezien wil worden. Bevrijd het.

Het zijn gedachten ergens over die het ingewikkeld maken. Vanuit die angsthoek aangestuurd en in het wilde weg op je afgevuurd. Kijk de oorzaak aan en geloof niet al die verhalen, die daaromheen gebouwd worden. Waarom zou je? Je kunt net zo goed iets anders denken. En als je iets anders denkt, vanuit de ruimte die vertrouwen biedt, dan voel je je beter. En weet je waarom dat beter voelt? Omdat het beter klopt. Wat niet goed voelt, klopt niet met wie je bent. De waarheid wil gezien worden. Laat je niet misleiden.

Al die gedachten zijn niet wie je bent. Welke bouwwerken ze ook vormen, hoezeer je ook vast zit in die structuren, jij bent het niet. Het beperkt alleen maar wie je bent als je dat gelooft. Je bent vrij als je je er niet aan vastklampt.

Wie ervoor kiest om te vertrouwen, zal zien dat vertrouwen de ruimte biedt die je nodig hebt en alles een stuk makkelijker maakt. Het maakt de weg vrij voor oplossingen, verrassingen, genieten. Voor de stroom van het leven, die alles verder zelf wel weet te regelen. Daar kun je gerust op vertrouwen.