Het Paradijs

Alleen de weg van Vrede leidt ons naar het Paradijs.

Er is geen andere weg. Wat je ook tegenkomt onderweg, je zal het naar de vrede toe moeten bewegen om verder te kunnen. Anders vormt het een blokkade en die blokkade wacht tot jij hem doorziet, ontmantelt, doorkruist, opdracht geeft om te verdwijnen. Want ja, wij zijn zelf de opdrachtgevers.

Natuurlijk, we kunnen ook moedeloos gaan zitten en wachten tot die blokkade vanzelf verdwijnt, tot een ander hem voor ons afbreekt, of zelfs gaan toekijken hoe hij groeit en verzuchten: o wat erg, kijk nou toch… maar dan kunnen we wel blijven afwachten. Dan gebeurt er niet veel. Dan zitten we daar maar slachtoffer te zijn. Dat kan, maar hoelang wil je blijven afwachten, wanneer is het genoeg?

Healing is niet zo moeilijk, blokkades oplossen is een keuze. Als je zegt: ‘En nu wegwezen…’ dan voel je je eigen kracht. Dan kom je erachter dat je zelf degene bent die bepaalt of en hoelang jou iets in de weg staat. Je komt er zelfs achter dat de blokkades maar schijn zijn. Ontstaan vanuit een idee, een angst, een bepaalde overtuiging. Die overtuiging verspert je de weg. Meer niet.

De weg van de vrede, dat is ook de weg van de vreugde. Vreugde heeft een enorm oplossend vermogen. Vreugde is de voeding van de ziel, die je stuurt, die je de weg toont, die je laat voelen: Ja, go on! Dit is de weg. Dat is omdat je ziel juicht als je stappen zet in de richting van dat paradijs, van waaruit de ziel je roept.

Het is ook de weg van de vrijheid. Je maakt je vrij van al die oordelen die je had, over jezelf, over het leven, over anderen, over wat zou moeten. Het is de bevrijding van de angst, omdat angst geen vrijheid is. Angst is een blokkade om te doorzien. Alle blokkades zijn gevormd uit angst en zetten je klem. Tenzij jij anders beslist en de leiding neemt. ‘Wegwezen’ durft te zeggen, want de angst is niet wie jij bent. Je kunt altijd twee kanten op, maar de ene kant leidt nergens naartoe, je kunt geen kant meer op omdat je vast komt te zitten en daar beweegt het niet meer. De andere kant op is dus de enige weg, de weg van meer ruimte, meer vreugde, meer vrijheid. Onverwachte verrassingen, ontmoetingen, mogelijkheden, kansen en ontdekkingen. De weg van de vrijheid leidt je naar ongekende mogelijkheden. Het paradijs, als je dat wenst….