“Voor je geluk heb je steeds minder nodig”

“Voor je geluk heb je steeds minder nodig,” hoorde ik Martin Simek gisteren zeggen (in het programma van Ivo Niehe, waarin zijn leven in een rustig Italiaans dorpje was gefilmd). ‘Als ik daar zou wonen, in die prachtige natuur, aan zee, in dat lekkere klimaat, zou ik ook weinig meer nodig hebben…’, dacht ik. Maar het sloeg wel de spijker op z’n kop. Alleen al het feit dat we denken zoveel nodig te hebben, van alles te moeten en te moeten bereiken, maakt ons ongelukkig. Want dan zijn we nooit tevreden. En als je tevreden bent met wat er is, ben je gelukkig. Wat heb je daar nou helemaal voor nodig?

Jezelf.

Het geluk vind je alleen in jezelf. Daar zei Simek ook iets interessants over trouwens. Omdat hij geboren en opgegroeid was onder een communistisch regiem, dacht hij dat vrijheid aan de omstandigheden lag. Toen hij zijn geboorteland ontvluchtte en naar het Westen kwam, ontdekte hij dat dat niet waar was. Hij  had gedacht de vrijheid tegemoet te gaan, maar zo simpel was het niet. “Vrijheid vind je alleen in jezelf.”

Is vrijheid dan hetzelfde als geluk? Ik denk het wel. Natuurlijk kan je je afvragen wat vrijheid is. Wat is vrijheid voor jou? Vrij zijn om te doen en te laten wat je wenst? Je vrij voelen om je te uiten, zoals je wilt? Je vrij voelen om je impulsen te volgen, om jezelf te zijn? Wat is jezelf zijn, kan je je dan weer afvragen. Ik denk dat je jezelf bent als je je vrij voelt. Want als je je niet vrij voelt, gedraag je je op een bepaalde manier, denk je dat er van alles moet. En moeten is niet vrij natuurlijk.

Wat moeten we toch van alles? Moeten we ons zorgen maken? Moeten we van alles om een ander te behagen? Moeten we ons aanpassen? Moeten we zorgen dat alles geregeld is en moeten we doen wat anderen van ons verwachten? Moeten we ons iets aantrekken van alles wat moet? Nee. Dat moet niet…

We denken zelfs dat we gelukkig moeten zijn en we denken dat we daar van alles voor nodig hebben. Dat het nog niet genoeg is of dat we nog niet goed genoeg zijn. Maar stel dat het nou zo simpel is, dat je gewoon tevreden bent met wat er is? Dat je blij bent met elke dag, dat je jezelf vrij geeft van al dat moeten, dan is het al goed. Wat een rust, wat een vrijheid, wat een geluk!

Dus: Mens, maak je niet zo druk. Geniet. Want wat heb je daar nou helemaal voor nodig? Helemaal niks.