Wat wil je echt?

‘Wat wil je echt?’ Die vraag hoorde ik mezelf laatst op een dag in drie verschillende situaties stellen. Dat komt omdat mensen soms wel een heleboel benoemen wat ze niet willen, wat er tegenzit, wat er moeilijk is, wat niet lukt, waar het aan ligt, maar wat ik me afvroeg in bepaalde situaties, was: Wil je het wel? Wat wil je eigenlijk? Wat wil je echt?

Het is makkelijk om in een hoekje te blijven zitten en te klagen, maar je schiet er niks mee op. Het is echt een excuus, waar je jezelf niet mee helpt. Natuurlijk is niet iedereen blij met die confrontatie, hoewel ik moet zeggen dat ik er wel veel mensen mee op een idee breng om eens de andere kant op te kijken. Net wat ze nodig hebben…

Wat me ook overkwam laatst, ook drie keer op een dag, is dat (andere) mensen me vertelden dat ze niet reageerden of geen antwoord gaven, omdat ze mij niet wilden opzadelen met hun klaagverhaal. Interessant. Ze weten het dus zelf al. Ik vind het prima, want ik hoor veel liever wat er wel goed gaat en wat er wel leuk is. Toch vraag ik me natuurlijk wel eens af: Hoe kan je mensen helpen die er niet uitkomen? Hoe kan ik ze opbeuren, een ander perspectief laten zien?

Dat blijft een uitdaging. Tot op zekere hoogte heb ik heus wel begrip, aandacht en medeleven. Maar het moet geen manier worden om aandacht te krijgen, ik wil ook vooral niet bevestigen dat het allemaal zo’n ellende is, zo zwaar is en zo moeilijk, ik weet dat het soms een heel proces is, maar tegelijkertijd is het eigenlijk maar een kleine stap. Laten we het niet moeilijker maken dan het is: Wat wil je? Wat wil je echt?

Als je dat duidelijk formuleert voor jezelf, geeft dat energie, je kunt in beweging komen, je kunt een stapje zetten, een klein stapje leidt al tot verandering en de volgende stap dient zich aan. Dan ben ik de eerste om je aan te moedigen en te motiveren. Natuurlijk hebben veel mensen heel veel te overwinnen, vooral zichzelf. Gedachten over zichzelf. Maar zodra je ziet dat die gedachten ook opzij gezet kunnen worden en vervangen kunnen worden door andere gedachten, die je veel meer dienen, die je voeden, kan je je ook beter gaan voelen. Dat wil je toch? Of niet soms?

Het is niet zo moeilijk, het is een kleine stap. Een keuze. Een beslissing die je neemt. Een intentie die vanzelf aan het werk gaat als jij je duidelijk uitspreekt. Wat wil je echt?

En ja, het vraagt wel discipline, het is even wennen, het is verantwoordelijkheid nemen, maar het is ook leuk. Het is de stap van slachtofferschap naar meesterschap. Dat is het echt. Als ik af en toe eens even ergens per ongeluk van baal, vraag ik mezelf tegenwoordig ook: ‘Waarvan voel je je slachtoffer?’ En ik weet al dat het onzin is om je slachtoffer te voelen. Het is meer een aloude gewoonte, ook iets waarin we elkaar maar voeden, iets wat ons gevangen houdt.

Ik snap het heus wel, dat bepaalde omstandigheden niet makkelijk zijn om jezelf overeind te hijsen en goed te voelen, maar je zal wel moeten. Voor heel veel mensen geldt dat ze de omstandigheden, de buitenwereld werkelijk ervaren als het probleem, de oorzaak en dus onmogelijkheid om zich te redden. Maar is het dan niet juist de moeite waard om eens te kijken of het werkt als je een klein stapje zet buiten het bekende pad? Doe elke dag eens iets nieuws, iets anders, ga bewegen, dan komt het in beweging. Het is een beweging die de andere kant op ‘moet’, wil je je situatie veranderen.

Want waar je ook bent in de wereld, in welke situatie je je ook bevindt, het verandert niet als jij niet open staat voor de verandering en bereid bent in jezelf, in je eigen houding, gedachten en overtuigingen een verandering aan te brengen. Die bereidheid heb je nodig. Wanneer is een beter moment dan wanneer je je in het nauw gedreven voelt?

Die ommekeer ìs dus maar een klein stapje, een besluit, een gevoel, nu is het genoeg. Die keuze, dat besluit, die kracht heb je nodig. En ja, het kan zijn dat je dan wat stimulans en aanmoediging nodig hebt voordat je het helemaal zelf kan. Maar die ene kleine stap, die zal iedereen zelf moeten zetten. Al die mitsen en maren zijn weerstand. Weerstand tegen jezelf in feite. Soms keert die weerstand zich dan tegen mij. In die zin zou ik misschien juist wel moeten bevestigen hoe erg alles is. Misschien komt men daar dan tegen in verzet. 😉

Ondertussen is de videocursus ‘Verwerf Meesterschap’ compleet. Ik heb een compilatie gemaakt, waarin je kleine stukjes uit elk hoofdstuk ziet. Het geeft een beetje een idee, wat je in elke aflevering kunt verwachten.