Overvloed

Uiterlijke omstandigheden zijn er om doorheen te kijken. Niet om je door te laten afleiden, van de wijs te laten brengen of door tegen te laten houden. Dus niet om je afhankelijk van te maken. Wel om van te genieten als het je bevalt, maar vooral niet om op te focussen en mee in gevecht te gaan als het je niet bevalt.

Als je ergens van baalt, geef je die situatie veel teveel bestaansrecht en hou je hem juist in stand. (Zie het onderdeel ‘Acceptatie’ van de cursus Verwerf Meesterschap). De ‘kleine mind’ is er op getraind je daar steeds mee lastig te vallen, die weet precies met welke onderwerpen hij jou kan triggeren. Dat kan voor de een iets met gezondheid zijn, voor de ander geld, het kan gaan over bepaalde personen, relaties of over werk. Het is altijd iets dat nog niet ‘vrij’ is,  waarvan je het idee hebt dat je er afhankelijk van bent. Je zou misschien niet weten hoe je het anders kon ‘creëren’. Het gaat altijd over een tekort dat je ervaart.

Maar in feite is het een tekort aan inzicht. Een tekort aan zicht op je eigen mogelijkheden, je eigen vermogen, je eigen kracht en op wie je werkelijk bent. Wat nou als de uiterlijke situatie een gevolg is van een gevoel van tekort? Als het jou alleen maar laat zien op welk punt je nog terrein te winnen hebt? Bijvoorbeeld door een oude ervaring los te laten, niet steeds te blijven herhalen, anders te bekijken en er een slag in te maken? Het verleden verander je niet meer, maar je beleving ervan kan wel veranderen. Je kunt anderen vergeven bijvoorbeeld, alleen al om jezelf ervan te bevrijden – anders geef je die ander nog steeds veel teveel macht over jouw leven. Je kunt ook jezelf vergeven, omdat je het niet wist, maar het was juist bedoeld om van te leren. Juist om te ontdekken welke mogelijkheden je in je hebt. Een ander gevoel ergens over kan je bewerkstelligen door er anders naar te kijken. Door iets te accepteren en er de voordelen van in te zien. Het heeft je de kans gegeven bewuster te worden, meer jezelf te worden. Dat is rijkdom.

We projecteren ons ‘gevoel van tekort’ en denken dan dat het gaat over iets in die buitenwereld: geld, gezondheid, relaties of andere situaties. Daar gaan we dan mee in gevecht, we proberen dat te veranderen. Maar stel, degene die een enorm tekort ervaart aan geld, krijgt opeens een ton. Dan is dat ‘onderwerp’ geen issue meer. Maar zou het uitmaken voor z’n gevoel? Nee, niet als dat gevoel van tekort niet is opgevuld van binnenuit. Ofwel het geld is snel op, want het sluit niet aan bij z’n beleving van tekort ofwel hij richt het gevoel van tekort op iets anders en maakt daar z’n ‘probleem’ van. Het lost niks op, alleen tijdelijk zal het verlichting geven. Pas als je een ander gevoel over jezelf en het leven hebt, verandert er iets.

Meer liefde voelen – voor jezelf, anderen, het leven – dat maakt verschil. Dat is wat we nodig hebben. En ook dat hebben we niet nodig ‘van buitenaf’, maar dat kunnen we in onszelf toelaten. Dat tekort kunnen we zelf opvullen. Door te verzachten, door te ontspannen, door ons af te stemmen op de Liefde in onszelf, door ons te richten op waar we van houden, door de Liefde toe te staan door ons heen te stromen. No matter what. Op die manier kleuren we de buitenwereld. En dat hoeft van niets of niemand afhankelijk te zijn. De bevestiging van buitenaf voor jouw liefde, heb je niet nodig. Maar die zal je krijgen, juist omdat je het daar niet afhankelijk van laat zijn. Als het je niet meer uitmaakt, omdat het jouw gevoel van tekort niet meer hoeft op te vullen, dan is het er. Overvloed. In alle opzichten.