Ongelimiteerd

Het einde van het jaar nadert en ik weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar van alle kanten word je om de oren geslagen met lijstjes: 10 tips, 5 vragen, 20 foto’s, 7 tekenen van …, 12 signalen dat…, enz.. enz…  Misschien wordt het in bepaalde marketingcusussen wel gepropageerd, dat je vooral met lijstjes geloofwaardig overkomt, wie weet. Het zal wellicht een menselijke behoefte zijn om alles te vangen in overzichtelijke rijtjes, het suggereert een soort orde, maar het is natuurlijk volkomen kunstmatig. Laat je niet misleiden, maak je eigen lijstjes 😉

Bijvoorbeeld: Schrijf zoveel mogelijk dingen, gebeurtenissen, belevenissen, avonturen, verrassingen, mooie momenten op als je maar kunt bedenken, die je in 2016 meegemaakt hebt. Schrijf eens op waar je allemaal dankbaar voor bent. En maak de lijst zolang mogelijk… 🙂

Mochten je dingen te binnen schieten, die je liever niet nog eens meemaakt of herhaalt in het nieuwe jaar, schrijf die dan op een ander blad, een kladpapiertje. En ja, ook dat mag zoveel mogelijk zijn, maar wel met de intentie dat je dat achter je laat. Alles wat je niet mee wilt nemen naar het nieuwe jaar bedank je ook. Voor de lessen, de ervaringen, omdat je nu heel goed weet wat je niet meer wilt, omdat het je heel duidelijk heeft gemaakt waar je genoeg van hebt.

Wat je dan vervolgens doet is kijken wat je daaruit om kan schrijven. Dat wat je niet meer wilt, vertelt je namelijk heel duidelijk wat je wel wilt. Schrijf dat op een mooi blad. Het tegenovergestelde dus van wat er op je kladblad staat. ‘Ik ben het zat om niet te weten wat ik eigenlijk wil’ wordt bijvoorbeeld: “In 2017 weet ik precies wat ik wil en daar kies ik voor en ik ga ervoor.” Nog mooier is als je dat nog wat kan specificeren natuurlijk: “Ik geef mezelf de vrijheid en de ruimte om gehoor te geven aan mijn creatieve behoeften…” bijvoorbeeld. En misschien weet je ook wel te benoemen welke creatieve behoeften dat dan zijn. Maak het voor jezelf zo duidelijk mogelijk en luister naar je innerlijke wensen, bagatelliseer ze niet, spreek met jezelf af dat je ze het komende jaar heel serieus neemt en er met heel veel plezier mee aan de slag gaat. Maak gerust een lange lijst 😉 Hoe meer geïnspireerd je raakt, hoe beter. Don’t hold back… leef je uit.

Het kladpapier, daar ga je op een heel speciaal moment ritueel afscheid van te nemen. Bijvoorbeeld op oudejaarsavond, maar mocht je er al eerder aan toe zijn, kan dat natuurlijk ook. Je neemt echt een beslissing, het is een duidelijke keuze: Je bent daar klaar mee. Dan maak je er een prop van en die gooi je bijvoorbeeld in het vuur (als dat voorhanden is) of je steekt ‘m in de fik op een veilige plek.  Ook kan je hem in 1000 snippers scheuren, wat je wil. En let eens op wat een gevoel van bevrijding dat geeft.

Dan heb je nog een lijst met alles waar je dankbaar voor bent en alles wat je wenst over. Klopt het? Komt het overeen? Wijst het je de weg? Laat het op je inwerken, vul het aan, maak het nog mooier en droom er alvast van. Stel het je voor, geef jezelf er toestemming voor, gun het jezelf, wees ertoe bereid ervoor te gaan, gooi al je twijfels overboord (als je dat nog niet gedaan had) en focus er op.

Weet je wat nou het mooie is van dit lijstje? Je kunt hem aanvullen en bijwerken en vernieuwen zoveel je maar wilt! Er is geen limiet.

Daarom: Ik wens jullie een eindeloos 2017, de ongelimiteerde mogelijkheden wachten op je! Laat je niet beperken. Maak er wat van. Maak er van wat je wilt!  Het is aan jou!