Bepaal het zelf…

Druk, druk, druk… kerststress? Of juist de kerstblues? Word je er sentimenteel van, verheug je je er op of zie je er juist tegenop? Wat het ook is, ik heb hier een goeie tip voor je: Je krijgt het zoals je het verwacht… maar… je kunt jezelf wel even bijsturen. Neem even een momentje de tijd om met jezelf ‘in gesprek’ te gaan. Vraag jezelf wat je verwacht, hoe je het je voorstelt en vooral ook hoe je het zou wensen. Wat zou je het liefst willen? Je kunt het ook even opschrijven, gebruik hiervoor gerust de ‘Herschrijf-methode’: Van “Ik zie op tegen….” maak je: “Ik verheug me op….” en “Het lijkt me geweldig als…”

Op deze manier kan je zelf sturen en richting geven. Dat geldt natuurlijk voor alles waar je tegenaan hikt, niet alleen voor feestdagen. Haal de stress eruit, maak het lekker relaxed en ga voor jezelf eens duidelijk neerzetten waar je van geniet.

En als je dan met Kerst gemerkt hebt dat het echt werkt, dat je inderdaad zelf invloed hebt op hoe het is, dat het alles te maken heeft met jouw beleving en dat waar je je op afstemt, kan je daarna mooi doorgaan met oud & nieuw. De laatste dagen van het jaar zijn het ultieme moment om je te richten op wat je voor het nieuwe jaar wenst, hoe jouw nieuwe jaar er idealiter uitziet, om je doelen te bepalen en je er alvast op te verheugen.

Ik heb persoonlijk altijd een beetje moeite met hoe het zou moeten deze dagen, maar juist daarom is het zo belangrijk om je eigen keuzes daarin te maken. En om dan vervolgens achter die keuzes te gaan staan. Laat je niet gek maken, niets of niemand bepaalt uiteindelijk hoe het zou moeten zijn, alleen jijzelf….