De zetel van vertrouwen

Angst geeft macht aan iets buiten jezelf. Je verliest kracht door ergens bang voor te zijn. Als je je angsten herkent, maar er niet in meegaat, als je ze waar kunt nemen, kun je ze ook laten gaan. In het waarnemen zelf kan het oplossen. En dan verdwijnt dat waar je bang voor bent vanzelf. Als je je geen zorgen meer maakt, verdwijnt dat waar je je zorgen over maakte. Dus alles waar je bang voor bent, kan vertrekken zodra je er niet meer bang voor bent. Het is de angst die ons gevangen houdt. Zodra we de angst loslaten, kunnen we weer bewegen, is er meer ruimte, kan alles weer gaan bewegen. Als er meer ruimte is, voelen we ons beter. En als we ons goed voelen, gaat alles makkelijker.  We hoeven ons er niet zo mee te bemoeien, het gewoon ruimte geven is genoeg. Alles beweegt vanzelf in de goeie richting. Laat het gewoon gebeuren.

Met angst en twijfel bouw je zelf blokkades op. Soms vraagt het leven ons om nieuwe stappen te zetten, om keuzes te maken of om in het diepe te springen. Het is een heel logisch mechanisme dat (een deel van) de mind daarvoor terugdeinst. Je kunt – bij wijze van spreken – op twee stoelen gaan zitten: De mindstoel, die alles probeert te regelen, alles vantevoren wil uitdokteren, overzicht wil hebben, alle mitsen en maren in kaart wil brengen, controle wil hebben, rekening houdend met onverwachte wendingen en… je voelt het, dat is vrij onrustig en gebaseerd op weinig vertrouwen.
Die andere stoel zit veel lekkerder, je kunt er wat meer in achterover leunen, je kunt rustig adem halen. Je hebt meer overzicht. Je bent meer de toeschouwer en je vermaakt je met alles wat er zoal opduikt in je beleving. Je zetel is vertrouwen, rust, de zekerheid dat het allemaal goed is zoals het is en je aanschouwt verheugd hoe alles zichzelf regelt. Op de juiste momenten weet je wat je te doen staat. Een impuls van binnenuit. Je twijfelt niet, je luistert naar die duidelijke aanwijzingen.

Iedereen heeft die zetel ergens in zich, maar niet iedereen gaat er rustig op zitten. In die relaxte positie ben je veel meer een ontvanger. Als je overal achteraan rent, jaag je het juist bij je vandaan. Je ziet niet dat het al onderweg was naar je toe. Omdat je daar niet op vertrouwde. Probeer maar eens, al is het maar 5 minuten per dag, om op die stoel te gaan zitten. Laat alle touwtjes los, laat alles vrij bewegen en voel hoeveel ruimte dat geeft. En kijk dan wat er gebeurt…