De kracht van het Licht

“De mens (die in de driedimensionale werkelijkheid leeft) heeft een vijand nodig,” zei White Bull in het interview dat ik onlangs met hem had. Dat heeft te maken met de ‘soap-opera’ waar we inzitten. We hebben de ‘goodies’ en de ‘baddies’ nodig om het verhaal zich te laten ontvouwen. Dat begon met Lucifer, de gevallen engel, die zich afscheidde van het licht en op die manier alle projecties van het ‘duivelse’ op zich nam, juist om de mensheid van een reden te voorzien om voor het licht te kiezen. Voor het licht kiezen betekent dat je de dualiteit ontstijgt en waarneemt in plaats van ‘deelneemt’ aan de strijd. Wat overigens niet betekent dat je geen actie onderneemt. Heldendaden komen voort uit moed, gevoed door de ‘spirit’, waarmee je bent verbonden. Amma is een goed voorbeeld: Ze gaat de strijd niet aan, maar zet bijvoorbeeld schooltjes op, bouwt huizen en zorgt voor scholing en medische hulp waar dat nodig is. Iemand als Deepak Chopra gaat wel de discussie aan met de gevestigde orde, met wetenschappers en politici. Hij kiest die weg. Dat is zijn pad. En dan kan je weerstand verwachten. Je bent bedreigend voor de gevestigde orde. Maar, dat is iets om niet te vergeten, ook dat is een rol, een vorm, die een bepaald doel dient.

Ik vroeg White Bull ook waarom het allemaal erger leek te worden op de wereld. Dat heeft te maken met de toenemende lichtkracht die op de planeet schijnt. Daardoor komt alles wat niet overeenstemt met dat licht, met Liefde, naar boven. Het kan niet blijven bestaan. Je kunt het vergelijken met opruimen, als je er aan begint, zie je steeds meer wat opgeruimd kan worden. Letterlijk en figuurlijk trouwens. Wat vast zit komt los. Wat verstopt zat onder de oppervlakte ziet het daglicht, maar kan het het daglicht niet altijd verdragen… het komt in beweging om zich op te lossen. Om van vast naar vloeibaar te bewegen als het ware. Om te transformeren.

Je kunt je voorstellen dat dit ook juist in relaties gebeurt. Bepaalde relaties kunnen behoorlijk confronterend zijn voor ‘de persoon’. In zekere zin geldt dit voor alle relaties. Relaties zijn spiegels. Maar in bepaalde gevallen kunnen de projecties lang stand houden, men kan elkaar lang gevangen houden in bepaalde illusies. Soms kan dat niet. Juist het licht kan zeer confronterend zijn.

White Bull vertelt graag het verhaal van Sint John, de apostel van de Liefde, die op het eind van zijn leven alleen nog maar drie woorden sprak: “Hebt elkander lief.” Als een stralend licht wandelde hij rond, maar hij was zo licht, dat hij door velen niet begrepen werd en als ‘gek’ beschouwd werd. Er overkwam hem niks, want degenen die zijn licht niet konden verdragen, maakten al rechtsomkeert voor hij de hoek om kwam bij wijze van spreken. Waarmee ik maar wil zeggen: Kijk naar je eigen heftige reacties op bepaalde mensen of situaties en/of: Blijf afgestemd op de Liefde en het licht, welke reacties dat ook teweeg brengt, in jezelf of om je heen. We worden altijd uitgedaagd om te kiezen. Er kan van alles om je heen, in je eigen leven, in je omgeving en in jezelf in beweging komen, aangeraakt worden, aan de oppervlakte willen komen, gezien en gevoeld willen worden. Het licht en de Liefde zijn transformerende krachten.

In het oktober-nummer van Spiegelbeeld wordt het (eerste deel van het) interview met White Bull gepubliceerd.