Alles is voor je

‘Alles is voor je, niets is tegen je’, heb je daar wel eens over nagedacht? Meestal zie je het pas achteraf, niet als je ergens middenin zit. Niet zolang je je slachtoffer voelt van omstandigheden of het gedrag van anderen. Het hele universum, God, alles werkt met je mee, ook de mensen die het je moeilijk maken.

Toen ik dat ooit voor het eerst te horen kreeg van White Bull, was dat niet bepaald hoe ik het ervaarde. Nu ik het weet, kan het nog wel eens gebeuren dat ik in situaties terecht kom die ‘challenging’ zijn, dat ik me afvraag waarom, maar die vraag kan je op twee manieren stellen. Vanuit dat slachtofferschap, vanuit het ego dat het anders wil hebben, of vanuit de behoefte om er aan te ontsnappen en je vrij te voelen. “Show me the Truth,” zeg ik dan bijvoorbeeld, want er is dan altijd iets wat ik nog niet zie en vaak is er iets voor mij om te overwinnen. Er is in elk geval altijd angst te overwinnen, soms zit die angst diep en is die angst onbegrijpelijk, maar als je ernaar gaat kijken, ontmantel je ‘m. Als je dat niet doet, beperkt de angst je zicht. Door bereid te zijn om de Waarheid (met een hoofdletter) te zien, bevrijd je jezelf.  Want soms zitten we gevangen in onwaarheden.

Een mooi voorbeeldje daarvan hoorde ik laatst Abraham/Hicks vertellen. Er was iemand die zich beroerd voelde, want haar vriend had het uitgemaakt. “Dus ik ben ongelukkig…” “Nee, dat ben je niet,” zei Abraham/Hicks. “Jawel, dit en dat is er gebeurd, dus ik voel me vreselijk en mijn leven is een grote puinhoop.” Het antwoord van Abraham/Hicks vond ik geweldig: “Dat is niet waar, je gebruikt het als excuus om niet in je kracht te gaan staan. Je voelt je slecht omdat je ver verwijderd bent van wie je werkelijk bent.” Focus jezelf uit die ‘sadness’, was het devies. “Het is de kunst om jezelf toe te staan om in je eigen natuurlijke frequentie aanwezig te blijven, no matter what. Het is het contrast daarmee wat maakt dat je je ellendig voelt. Maar er is geen enkel excuus geldig genoeg om jou af te scheiden van jou. Het is ‘resistance’, weerstand.”

Weerstand. Weerstand om te zijn wie we zijn, om in onze eigen kracht te staan. Omdat we daar bang voor zijn, zoeken we excuses. En er is altijd wel een excuus te vinden. Weerstand is je verzetten tegen situaties die zich voordoen, het anders willen hebben dan het is. Maar vooral om het als excuus te kunnen gebruiken, al hebben we dat niet altijd door. We geloven allerlei onwaarheden over onszelf. Dat we ‘het’ niet kunnen, niet mogen of niet goed genoeg zijn, niet gewaardeerd worden of niet gezien in wie we zijn.  En daarmee maken we ons eigen drama. Je hoeft je zelfs niet eens bezig te houden met of je ‘goed genoeg’ bent of niet, dat zijn allemaal verhalen van de mind. Je bent zelf degene die je eigen kracht ontkent. Niets of niemand buiten jou hoeft je daaruit te halen. Je goed voelen, jeZelf zijn, is onafhankelijk van anderen.

Als ik teveel gefocust ben op iets buiten mijzelf, wat geregeld zou moeten zijn of anders zou moeten, of op iemand, die zich op een bepaalde manier zou moeten gedragen, dan vergis ik me. En als het dan niet is geregeld of diegene gedraagt zich niet zoals ik denk dat ik het zou willen, is dat een ‘blessing in disguise‘.  Een goeie gelegenheid voor mij om in de spiegel te kijken. De blessing is dat ik dan kan inzien dat ik me ergens afhankelijk van denk te voelen en dat is een ontkenning van mezelf. Dat niet willen zien is de weerstand, me ertegen verzetten is wat maakt dat iets niet goed voelt omdat het niet strookt met de Waarheid. Je legt macht buiten jezelf. En daarmee verlies je je eigen kracht.

Over partners en exen gesproken, veel mensen zijn op zoek naar ‘de Ware’ en velen gebruiken hun spirituele speurtocht daarvoor. Net zoals veel mensen op die manier ‘zoeken’ naar rijkdom en overvloed. Prima natuurlijk dat dat de zoektocht naar jezelf bevordert, dat je omdat je de noodzaak voelt om iets ‘op te lossen’ aan de slag gaat met allerlei overtuigingen en je oude denkpatronen onder de loep gaat nemen, maar besef wel dat je dan nog steeds op zoek bent naar iets buiten jezelf en dat je het nooit zal vinden zolang je denkt dat  je dat nodig hebt om je goed te voelen. Het heeft meer zin om je daarvan te bevrijden, om je te bevrijden van het idee dat je van iets of iemand afhankelijk bent. Maak je vrij, streef naar Vrijheid.

Alleen in die Vrijheid vind je je eigen kracht, maar ook je vreugde, je overvloed, je Liefde. En dan is alles er, maar je bent nergens afhankelijk van. Alles is voor je, niets is tegen je. Dat is wat het leven je laat zien als je het wil zien. Het wijst je op alle fronten waar je nog Vrijheid hebt te ‘veroveren’. Geef je weerstand op en het leven laat je zien hoe het VOOR jou is.