Wees jezelf trouw

Voor alles geldt eigenlijk: Blijf jezelf trouw.

Integriteit ten opzichte van jezelf is het geheim voor succes, op welk vlak ook.

Wat betreft werk: Waarom doe je wat je doet? Om er geld mee te verdienen? Zou je iets anders doen als je er niet je brood mee zou verdienen? Doe je dingen waar je niet helemaal achter staat, die je liever op een andere manier zou doen? Hoe integer ben je naar jezelf?

In relaties: Pas je je aan aan de ander, ben je bang een ander kwijt te raken, hou je rekening met wat je denkt dat hij of zij vindt, vertoon je wenselijk gedrag, probeer je het hem of haar naar de zin te maken? Of luister je goed naar jezelf en durf je ook jezelf te zijn? Durf je te kiezen voor jezelf en dat wat jij vindt dat er gezegd of gedaan mag worden door jou?

Wat betreft gezondheid: Zorg je goed voor jezelf? Geef je jezelf de ruimte om te doen waar je je goed bij voelt? Kies je ervoor te volgen waar je lichaam behoefte aan heeft? Luister je goed naar je lichaam? Of negeer je bepaalde signalen en klachten en ga je gewoon door? Je lichaam is er voor jou, dient jou en geeft je bepaalde signalen als dat nodig is.

Vertrouw je meer op anderen dan op jezelf? Laat je anderen vertellen wat je moet doen en laten? Denk je dat anderen deskundiger zijn en het beter weten? Toets je dat wat je leest en hoort aan je eigen wijsheid? Vertrouw je op je eigen wijsheid? Luister je naar je gevoel, dat je jouw waarheid vertelt? Of overstem je jezelf en denk je dat jij het niet weet of kan of in je hebt?

Als je twijfelt, luister je niet goed naar je zelf. Er zijn natuurlijk vele stemmetjes, die van angst, onzekerheid en twijfel. Maar daarachter schuilt je waarheid en daar mag je naar luisteren. Dat is niet de stem van angst of twijfel, dat is de wetende en liefhebbende stem in jezelf, die je vertrouwen geeft en aanmoedigt. Als je daar niet naar luistert, voel je je niet echt lekker.

Je ware innerlijke stem voelt helder, duidelijk en krachtig. Daar mag je naar luisteren. Die staat altijd achter je. En die vraagt je om ook achter jezelf te gaan staan.

Als je daarnaar gaat luisteren ga je eerst even door een soort oerwoud, een onontgonnen terrein waarin je de weg moet zien te vinden. Jouw weg. Die niemand anders nog voor je uitgestippeld heeft en waar niemand anders voor jou bepaald wat de volgende stap is. Het is jouw weg. Je zult obstakels tegenkomen, vast en zeker, maar ondertussen groeit je vertrouwen en je zekerheid. Want wie stappen zet op z’n eigen weg wordt gevoed met zo’n enorme kracht, dat alles mee gaat werken en mogelijk wordt.

Als jij jezelf bent, zal je goed zijn in wat je doet. Zal je gewaardeerd worden en zullen je relaties opbloeien. Je gezondheid zal verbeteren, evenals je humeur en je stabiliteit. Je zult sterker op je benen staan en van grotere betekenis blijken voor anderen. Je zult meer vrijheid en meer plezier ervaren. Je onafhankelijkheid maakt dat je juist meer in verbinding kan zijn – met anderen, maar vooral met jezelf. Juist omdat je een betere relaties met jezelf ontwikkelt, zullen al je relaties daar baat bij hebben. Je relatie met je partner, met je familie, met je vrienden, met onbekenden en ook je relatie met je werk, je financiën en je lichaam. Dus maak je eigen keuzes en wees jezelf. Wees jezelf trouw.