Vertrouwen

’t Gaat over vertrouwen. Vertrouwen of niet vertrouwen, that’s the question…

Is het niet apart dat mensen die elkaar liefhebben of zeggen te hebben, elkaar soms niet vertrouwen of niet helemaal vertrouwen? Of elkaar eerst wel vertrouwen en later opeens niet meer? En dan lijnrecht tegenover elkaar komen te staan?  Is het niet raar dat mensen uit een familie elkaar soms niet vertrouwen? Of dat mensen uit één land elkaar niet vertrouwen? Dat mensen in de wereld elkaar niet vertrouwen?

Goed beschouwd is dat raar. Want goed beschouwd zijn we allemaal familie. De één wordt uit de ander geboren. Het een wordt uit het ander geboren. Zo is de hele wereld ontstaan.

Een gezamenlijke vijand kan dan een sterk gevoel van verbondenheid geven, mensen voelen zich weer één met elkaar als ze samen ergens tegen vechten of samen ergens bang voor zijn, zich samen benadeeld voelen of samen iets meemaken. Maar als dat grote wantrouwen tegen de buitenwereld de basis is, kan dat net zo makkelijk weer uiteen vallen. Je ziet dat wel eens bij bepaalde relaties. Samen tegen de rest van de wereld. Maar als die factor wegvalt, de buitenwereld doet niet mee bijvoorbeeld en laat het stel gewoon, keert het zich al snel naar elkaar. En dan gaat het mis.

Het feit dat er geen vertrouwen is, heeft misschien wel niks met anderen te maken, maar alles met jezelf. Ons vertrouwen wordt uitgedaagd. Ons vertrouwen wordt uitgedaagd, omdat leven vanuit ons hart vertrouwen nodig heeft. Dieper in ons hart terecht komen vraagt een dieper level van vertrouwen. Misschien jojo-en we heen en weer momenteel. Juist omdat de balans aan het herstellen is.

Vertrouwen is een kracht. Een kracht waarmee wij de wereld om ons heen een handje kunnen helpen om in het hart terecht te komen. We kunnen er de gemoederen mee bedaren.

Is er op dit moment iets waar je aan twijfelt? Neem het eerste wat je te binnen schiet en kies ervoor te vertrouwen. Voel de shift.
Met vertrouwen geef je een positieve impuls aan de uitkomst. Hoe sterker je vertrouwen, hoe meer het de situatie beïnvloedt. Dat is je kracht.

Alle reden dus om vertrouwen in jezelf te hebben, alles wat er gebeurt vraagt daarom. Misschien is het wel het antwoord op elke vraag: heb vertrouwen, zoveel mogelijk vertrouwen in jezelf.

Het is altijd je ‘kleine’ zelf die je grote Zelf onderuit probeert te halen, bang is en niet durft te vertrouwen. Die ‘kleine’ zelf de baas worden betekent dat je werkelijk achter jeZelf gaat staan. Als je je daarvan bewust wordt, kan je kiezen. Angst en wantrouwen drijft je van jezelf af, het tast de relatie met jezelf aan en daardoor ook met anderen. Is de relatie met jezelf goed, durf je gewoon te zijn wie je bent, dan laat je anderen ook zijn wie zij zijn, je geeft ze de ruimte om zichzelf te zijn en je vertrouwen geeft vertrouwen, dat zal voelbaar zijn. Vertrouwen is jezelf trouw zijn. Jezelf trouw zijn is liefde voor jezelf. Liefde voor jezelf is liefde voor de wereld.

En alleen dat brengt ons naar een hoger plan. Alleen dat doet het geweld verstommen. Alleen dat haalt de angst de wind uit de zeilen. Laten we de storm niet aanwakkeren, geen olie op het vuur gooien, maar terugkeren naar onszelf en onze innerlijke vrede vinden. Innerlijke vrede gaat niet samen met wantrouwen. Ruim dus je wantrouwen op. Dat zal je beschermen.