Jezelf waarderen

Voor wie schrijf ik deze bespiegelingen eigenlijk? Soms probeer ik me daar een beeld van te vormen, omdat het handig is om af te stemmen op ‘het publiek’, om te weten wat er leeft, welke vragen mensen hebben, waar ze tegenaan lopen en wat zou kunnen helpen om alles wat ‘smoother’ te laten verlopen.

Voor mij is het een stuk makkelijker om te zien waar een ander nog een terrein te winnen heeft, omdat ik van een afstandje kijk. Maar er is in wezen geen verschil tussen jou en mij. Wat ik zie en waarneem, gaat ook over mij. Ik kan dus zien wat de thema’s zijn die verder ontwikkeld of uitgewerkt willen worden, doordat anderen ze aan mij laten zien. Wat ik waardeer, mooi vind, bewonder en toejuich, groeit. Ook in mijzelf.

Waar ik me aan erger, wat ik bekritiseer of afwijs, wijs ik ook in mijzelf af. Als dat gebeurt, is het tijd voor onderzoek. Laatst was er iemand die commentaar had op het voetbal, omdat die spelers zo belachelijk veel verdienen. “Als je het zo ziet, wijs je geld en rijkdom voor jezelf ook af,” zei ik. Zelf heb ik me wel vermaakt met het voetbal, ook had ik deze gedachten niet. Het hoeft dus niet 1 op 1 een spiegel te zijn. Maar het feit dat onze inkomsten afhankelijk zijn van hoe we naar ‘de buitenwereld’ kijken, de waardering van de buitenwereld bijvoorbeeld, dat is wel iets interessants om naar te kijken. Je kunt wel weten dat er van nature overvloed is en dat die overvloed helemaal niks te maken heeft met wat een ander verdient of waardeert, maar voel je dat ook echt zo? Voel je je helemaal vrij van de waardering (of afkeuring) van anderen? Maakt het uit voor wat je doet? Doe je iets omdat je er geld mee verdient? Of doe je het omdat je het wil, omdat je er blij van wordt en er plezier in hebt? Natuurlijk hebben we allemaal nog te maken met het patroon, de overtuiging, dat je moeite moet doen en hard moet werken om geld te verdienen. Dat we ons moeten bewijzen. Het creëren zijn we nog aan het leren en daarvoor gelden andere principes.

“Iets betekenen voor anderen,” zeggen mensen vaak als je ze vraagt wat ze het liefst zouden willen. Dat doe je al. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met geld verdienen: We denken dat we daar veel moeite voor moeten doen en onszelf moeten bewijzen, om waardering te krijgen, het te verdienen.

Hierin ligt een afhankelijkheid. En dat is iets om te doorzien. Dat hoe we ons voelen bepalend is voor wat we aantrekken en beleven. Dat we dat meestal, gewoontegetrouw, af laten hangen van de goed- of afkeuring en omstandigheden in de buitenwereld. En hierin ligt de grootste les: ons daar onafhankelijk van maken, want het is er niet afhankelijk van.

Het is de vrijheid die we zoeken. En de waardering van onszelf.
Laten we ons eerst eens afvragen wat we voor onszelf kunnen betekenen. Alles waar je naar op zoek bent, kun je in jezelf vinden. Luister naar je innerlijke stem, geef jezelf de ruimte, geniet van wie je bent en wat je doet en laat vooral alle oordelen los. Want echt… het gaat niet om anderen, het gaat om jezelf. Wat jij bevrijdt in jezelf, bevrijd je ook voor anderen. Zie het beste in jezelf en in de ander, dat gaat samen… want als je het niet in jezelf kunt waarnemen, hoe kan je het dan in anderen zien? En als je dat wel kunt, dan breng je vanzelf meer vreugde in de wereld. Daar is niet zoveel voor nodig. Behalve het jezelf toestaan en jezelf goedkeuren. Jezelf waarderen.