De zogenaamde realiteit

Zondagochtend vroeg kreeg ik een berichtje van iemand die de hele nacht had wakker gelegen met pijn op haar borst. Mocht je dat ook wel eens overkomen, weet dan dat de liefde voor jezelf binnen wil komen. Sta de liefde voor jezelf toe. Ontspan, verzacht en stel je voor hoe de zachte kracht van liefde er weer in kan. Je kunt je voorstellen dat er oneindig veel liefde aanwezig is, om je heen, maar ook in jezelf, in je hart en per ongeluk blokkeren we hem wel eens, als we in paniek raken bijvoorbeeld. Dat beeld kreeg ik bij haar pijn. Verkramping was het.

De dag ervoor had ze een foutje gemaakt op haar werk en was meteen uit haar functie gezet. Of er ander werk beschikbaar was, was nog maar de vraag. ‘Wijs jezelf niet af,’ zei ik, wetende dat alles een spiegel is. Als je het jezelf niet zo zwaar aanrekent, maar liefde en compassie voelt voor jezelf, wordt er anders op je gereageerd. Ik stelde haar voor een brief te schrijven aan zichzelf alsof ze haar ‘baas’ was en daarin te schrijven wat ze graag wilde horen. Dat ze een geweldige medewerker was, dat iedereen wel eens een foutje maakt, dat ze zeer gewaardeerd werd, haar werk altijd goed deed, enz… Neem de tijd, overdrijf lekker en schrijf net zo lang door tot je het ook echt zo voelt. Het gaat namelijk niet om de ‘zogenaamde’ realiteit, het gaat om ons gevoel, onze beleving. De ‘realiteit’ past zich daar aan aan…

Vrij snel wist ze de slag te maken en de rest van de dag voelde zich stukken beter, haar hart was weer open. Ze voelde weer vertrouwen. ‘Mooi zo, goed gedaan! Dan komt het helemaal goed,’ zei ik. ‘Schrijf nu ook eens op wat je het liefst zou willen, welke functie wil je, wat wil jij? Formuleer je eigen wensen.’ Dat deed ze. Ze wilde gewoon haar eigen functie weer terug. En jawel, de volgende dag had ze haar functie gewoon weer terug. Ze was ontzettend blij natuurlijk en mij enorm dankbaar, maar zij heeft het goed gedaan. Allereerst door even aan de bel te trekken, ze wist dat het antwoord ergens te vinden was en vervolgens door ervoor open te staan en het aan te pakken.

Zo eenvoudig is het dus, schreef ik haar en ik was zelf ook blij dat het inderdaad zo simpel was. En daarom vertel ik het ook hier. Maak je zoiets of iets heel anders mee, schrik dan niet meteen, schiet niet in de angst, maar ga effe aan de slag met jezelf. Je doet niks fout, we mogen allemaal ophouden met onszelf zo te bekritiseren. Heb compassie voor jezelf, wees lief voor jezelf, ontspan en ga er eens even voor zitten: Wat zou je willen? Wat zou in deze situatie de beste uitkomst zijn? Schrijf het op en stel het je voor alsof het al zo is en voel het. Ga net zo lang door tot je het voelt en er alle vertrouwen in hebt. Zo los je alles lekker snel op! 🙂

Dit is een voorbeeldje van ‘Herschrijf je eigen leven’. Zou je dat ook willen leren, oefenen en toepassen? Dan vind je hier meer informatie.