“I just am”

Met een goede vriend was ik in 2008 bij Ian Graham voor een sessie met White Bull. Na jaren had hij de cd met de opname van het gesprek opeens teruggevonden en vroeg me of ik nog een keer mee wilde luisteren, omdat hij niet zeker wist of hij bepaalde passages in het Engels wel helemaal goed begreep. Het was zeer interessant om er nog eens naar te luisteren, alleen al omdat het nu net zoveel te vertellen had als toen. Ik herinnerde me het gesprek nog wel, maar toch hoorde ik nu weer hele nieuwe dingen. Zo gaat het ook met de teksten uit het boek van White Bull ‘Er is niets wonderbaarlijks aan een wonder‘. Ik kan ze dromen, want ik heb ze tenslotte talloze keren door mijn handen laten gaan, voordat het uiteindelijk een boekje vormde. En toch kom je steeds weer nieuwe dingen tegen, die op dat moment een kwartje doen vallen.

‘Wat doe ik verkeerd?’ vroeg de vriend destijds aan White Bull. “Je doet helemaal niets verkeerd,” zei White Bull. “Deze vraag suggereert dat er goed en fout is. Het is zoiets als je afvragen ‘moet ik links of rechtsaf slaan?’ Alsof het een goed is en het ander verkeerd. Dat is niet zo. Dit is een pathless path. Er is geen verkeerde weg. Het is hooguit een weg van ‘unconscious’ naar ‘conscious’ (van onbewust naar bewust zijn).”

“Het woord ‘mistake’ (fout) is afkomstig uit de dualiteit, het idee dat er goed en fout is. Het is je ‘inner judge’ die hier spreekt en die vormt een goed team met de mind.”

“De ‘mind’ denkt altijd dat er iets gedaan moet worden om iets te bereiken. Maar de enige obstructie die er ooit is, is de mind zelf. Er is geen obstructie tussen jou en de connectie met jezelf en al wat is, dat wat je hoopt te bereiken. Het is er al. Het is er gewoon. Het is alleen je ‘eigen’ angst om geen controle meer te hebben. Dat is de mind, die wil controle. Het heeft geen zin om te proberen om die ‘mind’ te overwinnen, want die is slimmer dan jij. Het beste wat je kunt doen is hem negeren en al je aandacht richten op vrede. Vraag je simpelweg af: Waar kan ik mijn vrede vinden?”

Richt je op de vrede in jezelf en er ontstaat ruimte. Die innerlijke vrede is vrij van de mind. Het lukt de mind niet daar te komen. White Bull: “Dat noem ik Leven met een hoofdletter L. Niet langer de slaaf zijn van de mind.” (Op dat moment is het ook niet meer ‘jouw mind’, maar ‘de’ mind, bedenk ik me, dat is een groot verschil.)

Die vrede, die verder gaat dan je ooit kunt begrijpen, is de ‘meeting point’ met alles. Daarin vind je de connectie met alles, daarin is alles te vinden, het is verbonden met alles. “Je bent er maar een gedachte vandaan,” zei White Bull. “Turn it around.” Het is maar een gedachte, die je kunt omkeren dus. Je bent er al.

En omdat dit voor velen herkenbaar zal zijn, want het geldt voor ons allemaal, hier nog even een mooie ‘oefening’ van White Bull die je dat kan doen voelen: Haal diep adem, open je hart en je armen, strek ze uit en zeg: “Here I am!” en voel het, hoe dat voelt. “I just am.”