Vrijheid

Hemelvaart en bevrijdingsdag, ze vallen samen. En dat klopt wel.

Bevrijding is iets anders dan vrijheid. Er komt energie vrij bij bevrijding. Ik hoorde het Ali B zeggen van de week en dacht: ja, die energie is krachtig, vol vreugde, transformerend. Bevrijding barst van de energie, juist omdat-ie eerst onder druk heeft gestaan.

Alles leidt altijd naar bevrijding, alles wil naar vrijheid bewegen. Volgens mij is dat een universele wet. Om het vast te zetten moet je moeite doen, actie ondernemen, om iets vast te houden ook. Het vraagt inspanning. Laat je het los beweegt het vanzelf. En heb je een pingpongballetje bijvoorbeeld onder water gehouden, floept-ie met des te meer kracht naar boven, de lucht in, als je hem los laat. Hoe lang je hem hebt vastgehouden onder water maakt niet uit.

Vrijheid kost geen inspanning, bevrijding is loslaten en vasthouden is inspanning. De vrijheid, die zo vanzelfsprekend is, ja, onze natuur is, wordt pas gekend als we de onvrijheid gevoeld hebben. Onvrij voelt niet fijn. Daar wil je je van bevrijden. Kost dat geen moeite? Nee, niet als je beseft dat de vrijheid in je aanwezig is. Kan je ‘m voelen? Je kunt er op elk moment, in elke situatie, naar terugkeren.

Je hebt de vrijheid om je uit te spreken. Je hebt het recht om te zijn wie je bent. Je kunt je eigen keuzes maken. Dat geeft je ook een verantwoordelijkheid voor de consequenties. Vrijheid gaat samen met verantwoordelijkheid nemen.

De discussie over vrijheid spitst zich vaak toe op de vrijheid van meningsuiting en dan ook nog de vrijheid om te beledigen. Wie zelf vrijheid wil, zal de ander ook vrij moeten laten, lijkt me. Hoezo vrijheid van meningsuiting als dat bedoeld is om anderen te beperken, de mond te snoeren, aan te vallen, te beledigen en weg te wensen? Een vrij eenzijdig begrip van het begrip vrijheid. Leven en laten leven, wil jezelf de ruimte om jouw leven op jouw manier te leven, geef een ander dan ook die ruimte. Klinkt dat niet veel logischer? Denk je dat je vrij bent als je muren om je heen bouwt en je gevangen laat houden door angst? De werkelijke vrijheid is vrij van dualiteit. Die begrijpt de logica van actie en reactie. En belangrijker nog: De werkelijke vrijheid is vrij van angst. Het is slechts de angst waarvan we ons te bevrijden hebben.

Wie leeft zonder angst, wie niet handelt, denkt of oordeelt vanuit angst, die is pas echt vrij. Dezelfde vrijheid als die er altijd is, in jezelf, die je elk moment terug kan vinden. De vrijheid in je hart, die de hemel op aarde brengt. Hemelvaart, uitstijgen boven de verschillen, de dualiteit, je niet laten verdelen door angst, jezelf trouw blijven of terugvinden, vrijheid gaat over jezelf. Het is jouw bril waarmee je de werkelijkheid aanschouwt. Hoe vrij ben jij?