Doe wat je wil!

Als iedereen nou eens zou doen wat-ie echt wilde! Daar zou de wereld een stuk leuker, prettiger, gezonder en vrolijker van worden.

Het kan. Ik heb het uitgedokterd en het kan echt. Hoewel ik dan met ‘doen wat je echt wil’ bedoel dat je luistert naar je ziel, je innerlijke roep, je inspiratie. Ik bedoel natuurlijk niet de ego-verlangens, die slechts op korte termijn bevredigend kunnen lijken, maar in wezen meer een verslaving of excuus zijn om je af te houden van wat je werkelijk wilt, vanuit je diepere waarheid, je ware zelf.

Maar okee, zelfs als je zin hebt om een slagroomtaart in een keer op te eten, doe het als het je gelukkig maakt! Heb je zin om te gaan wandelen in het bos, doen! Om te dansen, doen! Om te schilderen, om te zingen, om een reis te maken, go for it!

Het enige wat tussen ons ware willen en ons (niet) doen instaat is onze eigen twijfel, het zijn gedachten. Als die gedachten er niet waren, zou je het doen. Als je niet zou denken ‘dat kan niet, dat mag niet, dat is niet goed voor me, daar kan ik niet van leven, daar heb ik geen geld voor, ik ben daar niet goed genoeg in of ik kan het niet goed genoeg’ of ‘ik moet dit of dat’ – dan zou je het doen. En juist die gedachten beperken. Ze beperken niet alleen omdat je jezelf daarmee tegenhoudt, ze beperken je omdat je met twijfels twijfelachtige situaties creeërt!

Het zijn slechts overtuigingen die ons ervan weerhouden te doen wat we het liefst zouden willen doen. Dat projecteren we dan op van alles, omstandigheden, anderen, maar dat is nou net het punt! De buitenwereld is een reflectie van je eigen overtuigingen. Dus ja, als je denkt dat het niet kan, zal je daarvan de bevestiging krijgen. Als je inziet dat het slechts je gedachten zijn die je beperken en die je omstandigheden beperken, dan begrijp je misschien dat je je daardoor niet van de wijs moet laten brengen.

Want als je doet wat je echt wilt, wat je ziel wil, ruimte krijgen om zich te manifesteren, dan zal je je sterker voelen, krachtig genoeg om alle bezwaren van tafel te vegen. Je zult je goed voelen, omdat je van binnenuit gevoed wordt. Je zal ontdekken dat de innerlijke overvloed de uiterlijke overvloed creëert. Want ook dat is een reflectie. Als je jezelf beperkt met waanideeën, zoals we allemaal lange tijd gewend zijn te doen, beperk je ‘de flow’, de flow die voor alles zorgt. Je innerlijke rijkdom is je rijkdom, rijkdom is je goed voelen en je geen zorgen maken. Want zorgen heb je pas als je je zorgen gaat maken. Trap er niet in, het is een valkuil.

Ga eens na wat je werkelijk zou willen, wat in jou wil naar buiten komen? Waar wordt je happy van? Waar word je blij van? Waarvan weet je dat je er een goed gevoel van krijgt? En voelt dat niet als gewoon helemaal jezelf zijn? Als vrijheid?

Je hebt de verantwoordelijkheid om voor jezelf die keuzen te maken. Om iets te doen met wat jou wordt gegeven, met je talenten. Om goed voor jezelf te zorgen. Om te genieten van wat er door jou heen stroomt aan ideeën en er vorm aan te geven. Voor de een is dat muziek maken, voor de ander schilderen, voor weer een ander lekker tuinieren of eten klaar maken, foto’s maken of gedichten schrijven, andere mensen blij maken, het kan van alles zijn. Alleen jij weet wat jouw innerlijke behoefte is. Geef er gehoor aan.

Want de twijfel begint pas als je er geen gehoor aan geeft, als je het niet doet. Zolang je lekker bezig bent, geniet en dankbaar bent, is er helemaal geen ruimte voor andere gedachten. Dan ben je helemaal bezig met waar je mee bezig bent. Dan ben je in het nu. En in het nu is alles aanwezig.