Balans

Wees wijs en reageer niet vanuit je emoties.

Vannacht droomde ik dat ik iemand sprak die alles prima op orde had en zeer succesvol was. Op orde in de zin van ‘in balans’ en ja, dat lijkt een beetje op ‘onder controle’. Als ‘onder controle’ betekent dat je je niet snel van je stuk laat brengen, dat je voor elkaar krijgt wat je wilt, tja, wat is daar dan mis mee? Hij vertelde me zijn geheim: “Laat je niet meeslepen of leiden door emoties. Denk eerst na. Gebruik je hersens.”

Interessant, ik leerde een lesje terwijl ik sliep. Laat emoties niet de overhand krijgen, niet je handelingen bepalen, ga er boven staan en gebruik je hersens. Wees wijs en denk eerst na. Vanuit impulsiviteit kan je wel eens de ‘verkeerde’ beslissingen nemen. Impulsiviteit is niet hetzelfde als intuïtie.

Terwijl ik het altijd heb over ‘jezelf zijn’ en gedachten die je kunnen beperken, was ik misschien dit aspect een beetje vergeten: Dat gedachten ons kunnen dienen. Wijsheid kan ons dienen. Je even loskoppelen van ’the heat of the moment’ – niet meteen spontaan ja of nee roepen, maar even terug naar jezelf gaan en een weloverwogen beslissing nemen.

Emoties zijn niet hetzelfde als gevoel. Emoties zijn misschien wel richtingaanwijzers, maar ze zijn niet heel erg betrouwbaar. Iets komt in beweging, e-motie, wil naar buiten, ontladen worden, pas daarna kan je helder denken. Niks mis mee, laat dat vooral gebeuren, maar neem je beslissingen vanuit rust. Reageer vanuit de herstelde balans, niet vanuit onbalans.

Er is dus helemaal niks mis met gedachten. Maar het gaat er om je gedachten constructief in te zetten. Gedachten kunnen ook juist een positieve rol spelen in het hele creatieproces. Focus gaat over welke kant je je gedachten op stuurt. Ja, jij bent degene die stuurt. Handel niet vanuit emoties, breng je gedachten op orde en realiseer je dat gedachten je gevoel beïnvloeden. Je gedachten ergens over maken bijvoorbeeld of je rustig blijft of overstuur (of overenthousiast, dat kan ook) raakt in dezelfde situatie.

Dus niet alle gedachten zijn afkomstig vanuit ‘angst’? Nee, gedachten kunnen ook aangestuurd worden vanuit je ware zelf, die niet bang is. Dan zeggen gedachten bijvoorbeeld: “Het komt allemaal goed.” En dat stelt ons gerust. Dat voelt beter. En als het beter voelt… is het ook zo.