Alert blijven

Be careful where you wish for!

Natuurlijk, denk je misschien, dat weet ik al. O ja? Weet je dat echt? Weet je hoeveel je ongemerkt zelf manifesteert en in het leven roept of in het leven houdt met je gedachten, je aandacht en je onbewuste verwachtingen? We kunnen niet alert genoeg zijn. We zijn nooit klaar met ‘opletten’ en ‘bijsturen’. Het gaat zo makkelijk en zo ongemerkt, zo’n ondermijnende gedachte die in je opkomt ergens over. Iedere keer als je tegen iets aanloopt dat even tegenzit, wat je een ontevreden gevoel geeft, kun je gaan kijken. Wat is mijn idee hierover? Welk gevoel heb ik hier ‘achter’ zitten? Welke oude overtuiging? Welke per ongelukke angst speelt hier op de achtergrond? Welk ondermijnend idee over mezelf heb ik nog?

Het ego kan ons hierbij dienen. Want het ego geeft het aan. Dat is leuk. We hoeven het ego niet te veroordelen, het kan ook zeer behulpzaam zijn. Laat ik een voorbeeldje geven uit de praktijk. Ik maak tijdens een overleg een opmerking en heb het gevoel dat ie niet aankomt, niet begrepen wordt en stuit op het ego van een ander. Okee, ik heb mijn punt gemaakt en laat het verder. Ik stap niet in mijn ego-valkuil, die gelijk wil hebben. Helemaal tevreden voelt het niet, dus ik ga niet ter plekke maar achteraf op onderzoek uit wat hier aan de hand was, wat hier gebeurde. Daarbij hou ik mijn eigen ego in de gaten. Het gaat niet om mijn gelijk, niet om een oud gevoel van ‘niet begrepen worden’ of iets anders, waardoor mijn ego in de slachtofferachtige houding schiet, nee, dat doen we doorgaans niet meer. En zo wel, ben ik in staat het te corrigeren. Als ego’s op elkaar gaan reageren ontstaat er strijd. Daarmee bereik je niet wat je wilt bereiken. Integendeel. Ik laat het los. Bedenk me wat de meest wenselijke uitkomst is voor ‘het geheel’ en toets het daaraan. Ik overleg als het ware met de onzichtbare raadgevers of het aan mij is om dan nog actie te ondernemen of juist niet. Vaak niet. Vaak ‘zeggen’ ze: Wacht maar even… Het heeft tijd nodig. Soms lijkt het alsof er niks gebeurt, maar ondertussen…

Als ik in die ‘ondertussentijd’ ga zitten balen, werk ik ‘het’ zelf tegen. Als ik er in die tussentijd op vertrouw dat het vanzelf in beweging komt, gebeurt dat ook. Niet met iedereen misschien, dan is het tijd om ‘echt’ los te laten. Wat je aan het doen bent (zeggen ‘ze’) is steeds de grenzen een beetje oprekken, ruimte creëren voor een volgende stap. Soms krijg je even een beetje tegenwerking, soms veel, als iemand met de hakken in het zand gaat staan, wegwezen. Laten. Jammer dan. Komt wel een keer, maar niet nu. Hoe meer je dan zelf tegenwicht gaat bieden, hoe sterker het verzet wordt. Niet doen.

Hou je blik gericht op de beste uitkomst, verwacht de beste uitkomst, formuleer de beste uitkomst en laat dat, je doel, niet vertroebelen door ‘gedoe’ onderweg. Want kom je er niet linksom, dan wel rechtsom. Het gaat inderdaad niet om jou, het gaat altijd om het hogere doel. Je kunt altijd, in elke situatie vragen om de beste uitkomst voor iedereen. Hou er rekening mee dat wat jij wenst, wilt, beoogt, niet alleen goed is voor jou, maar allen dient. Als je dat tot je leidraad maakt, gaat het makkelijk. En dan is er geen strijd nodig. Hooguit tijd. Het beweegt wel, in het onzichtbare veld.

Wees dienstbaar. Dienstbaar aan ‘de nieuwe wereld’, dienstbaar aan wat door jou heen gemanifesteerd wil worden of kan worden. Ook wij willen dat het zo makkelijk mogelijk gaat, het is niet de bedoeling dat je er persoonlijk hinder van ondervindt. Maar het blijft wel van belang dat je je niet uit het veld laat slaan, dat je je niet laat meeslepen door negativiteit, negatieve gedachten, reacties of verwachtingen. Want als je dat wel doet, ben je zelf aan het tegenwerken. Dat is wat we je aan het leren zijn, omdat je het zelf wilde leren. Dat is waarom alles steeds makkelijker gaat. Omdat je weet dat je alert mag blijven, nooit klaar bent, maar het wordt wel steeds leuker en steeds makkelijker. Het is een hele kunst, dat meesterschap. Maar met geduld bereik je veel. Laat je zelf niet vallen. Geef niet op, verwacht het beste. Speel het spel en heb er vooral plezier in.