Zet de deur open….

When I run after what I think I want,
my days are a furnace of stress and anxiety;
if I sit in my own place of patience,
what I need flows to me, and without pain.
From this I understand that
what I want also wants me,
is looking for me and attracting me.
There is a great secret here
for anyone who can grasp it.

~ Rumi

Oja… denk ik dan als ik dit weer lees of zoiets als dit. Soms word je even meegesleurd en vergis je je. Dan word je ergens door in beslag genomen of door getriggerd. Maar zodra het stress, ergernis, een vervelend gevoel of irritatie oplevert, is het tijd om stil te staan. Het is misschien wel een automatisme om dan ergens bovenop te springen en te gaan jagen of vechten, het is ook een hele kunst om in het midden van een storm je rustpunt weer te vinden, maar het kan wel. Uitrazen en uitblazen, yoga doen bijvoorbeeld, een boswandeling maken en daarmee jezelf een handje helpen om weer in balans te komen. Dat kan, je kunt er je eigen methode voor ontwikkelen, dat is handig om op terug te kunnen vallen als het nodig is.

Want… vanuit innerlijke rust en vrede is het een stuk makkelijker om dingen te laten en zichzelf op te laten lossen. De oplossingen komen naar je toe, juist als je ontspant. “Wat ik nodig heb, stroomt naar me toe, zonder pijn,” zegt Rumi hier. “Wat ik wil, wil mij ook.” Soms weet je misschien niet precies wat je wil, maar je kunt ervan uitgaan dat als je de rust en vrede in jezelf vindt, ook het beste voor jou zal gebeuren. Je hebt die rust en vrede in jezelf nodig om er open voor te staan. Juist als je gaat jagen en situaties probeert af te dwingen, werk je jezelf tegen. Vertrouw er op dat alles op de juiste manier geregeld wordt en vertrouw er op dat het beste, precies dat wat je nodig hebt, onderweg is naar jou. Het zoekt jou. En jij hoeft alleen maar jezelf eerst te vinden, je rust, je kalmte, je vertrouwen. Je goed voelen en vertrouwen hebben gaat samen.

Dat wil niet zeggen dat je niks doet, dat je op de bank gaat zitten afwachten tot het er is. Het betekent dat je vanuit je innerlijke rust pas weer stappen zet en actie onderneemt. Niet als reactie op, niet vanuit een idee van tekort, maar vanuit vertrouwen en met plezier. We kunnen veel meer loslaten dan we denken. Er wordt veel meer voor ons geregeld dan we weten. Maak je geen zorgen. Want je begrijpt… zorgen maken is geen uitnodiging voor dat wat allemaal naar je toe wil komen! Het beperkt. Het vernauwt je mind.

Zet de deur open, van je hart en je mind en laat je verrassen! 🙂